Filmtips 13 juli

Foto: australian film commission
Holly Hunter och Anna Paquin spelar mor och dotter i Jane Campions prisbelönta film "Pianot".
TV

Pianot

Märklig och intensiv film med Holly Hunter som frivilligt stum kvinna i Skottland på 1800-talet.

Hon blir bortgift med Sam Neill på Nya Zeeland och tar med sitt piano och sin dotter.

Nye maken är trevlig men trist. Passion uppstår istället mellan henne och grannen Harvey Keitel.

Hunters rollfigur pratar inte, men ibland berättar hon sina tankar för oss i voiceover.

Annars är dottern hennes röst. Och pianot, fast det hamnar inne hos grannen. Han vill ha lektioner, och han vill ha Hunter.

Anna Paquin, som spelar dottern och Oscarsnominerades, har fortsatt filma, senast som Roque i ”X-men”.

Gjord av Jane Campion, själv född på Nya Zeeland.

En skicklig och originell regissör som har "Holy smoke", ”Porträtt av en dam” och ”Sweetie” bakom sig.

”Pianot” vann tre Oscar, åt Holly Hunter, Anna Paquin och Jane Campions manus. Den var nominerad för ytterligare fem.

TV 4 gör som vanligt sitt bästa för att förstöra upplevelsen genom att lägga ett nyhetsblock mitt i filmen. (1992)

TV 4 21.00

Radio days

Woody Allen minns sin barndom i 1930-talets USA och hur viktigt det var med radio. Hopknutna episoder kring romanser, tävlingar, genombrott och drömmar, allt cirklande kring radioapparater. Julie Kavner som spelar mamman är rösten till mamma Simpson i tv-serien. Dianne Wiest och Mia Farrow gjorde många filmer med Woody Allen de här åren. Woody Allen själv spelar inte

med, men är berättarrösten. (1987)

Kanal 5 16.20

The gift

Välgjord thriller av Sam Raimi (Spider-Man) med Cate Blanchett som synsk kvinna i Georgia. Kan hennes bilder av en död kvinna hjälpa polisen hitta mördaren? Billy Bob Thornton skrev manus, byggt på hans egen mammas upplevelser. (2000)

TV 1000 20.00

Virtuosity

Riddaräventyr som såg storslaget ut på bio, men som krymper i tv. Om kung Arthur och riddarna, i bland rätt rått och brutalt. Helen Mirren har en viktig roll som Morgana i John Boormans drama.

Arthur spelas av Nigel Terry, Lancelot av Nicholas Clay och Guenevere av Cherie Lunghi. Den viktige trollkarlen Merlin görs av Nicol Williamson och Mordred av Robert Addie.

Berättelsen om Arthur och jakten på den heliga Graal, Merlin och riddarna har filmats många gånger ur olika vinklar. Det finns tecknade äventyret "Svärdet i stenen", romantiska "Den förste riddaren" och nyligen kom "Avalons dimmor" på video, legenden ur kvinnlig synvinkel. (1981)

Kanal 5 21.00

Farväl till vapnen

Gary Cooper spelar den amerikanske soldaten som under första världskriget blir förälskad i en brittisk sjuksköterska. Oscarsbelönad 1932, känns förlegad i dag. (A Farewell to arms, 1932)

TV 4 23.20

Love field

Michelle Pfeiffer är strålande (och Oscarsnominerades) i rollen som en kvinna i 1960-talets USA, besatt av presidentfrun Jacqueline Kennedy. Under en bussresa blir hon förtjust i en svart man. (1992)

TV 3 21.00

En världsomsegling under havet

Jules Vernes framtidsäventyr har filmats många gånger, med början 1916. Här är Kirk Douglas fånge ombord på kapten Nemos ( James Mason) ubåt. Välgjort och actionfyllt. (20 000 leagues under the sea, 1954)

TV 3 11.20