Tv-serier

Månadens bästa tv-serier

Tio höjdpunkter i streamingvärlden i maj

Av: 

Karolina Fjellborg

”Line of duty”, ”Halston” och ”Keeping Faith”.
”Line of duty”, ”Halston” och ”Keeping Faith”.

TV

LISTA Nya säsonger av ”Line of duty”, ”Keeping Faith” och nygamla ”In treatment”. Dansk gaminghumor, ett brittiskt mysterium, en ny svensk dramakomedi och Ewan McGregor som hedonistisk designer.
Här är tio serier du vill hålla ögonen på i maj.

Keeping Faith


Eve Myles är tillbaka som advokaten Faith Howells, i en tredje säsong av den här populära walesiska serien. Detta sägs om handlingen:
18 månader har gått sedan förra säsongen och en tärande vårdnadstvist med Evan närmar sig sitt slut. Samtidigt har Faith tagit sig an en ny klient, den cancersjuke tonåringen Osian som kämpar för att läkarna ska bevilja honom en sista operation. Just när Faith börjar känna hopp om en ljusare framtid dyker hennes destruktiva mamma upp från ingenstans och hotar att avslöja gamla hemligheter.
C More, 12 maj


The underground railroad


Lovande Amazon-serie signerad Oscarvinnaren Barry Jenkins (”Moonlight”, ”If Beale Street could talk”), som ägnar sig åt historisk fiktion. Här är nämligen den ”underjordiska järnväg” som i verkligheten var ett nätverk organiserat av slaverimotståndare som på 1800-talet hjälpte slavar att fly från sydstaterna till nordstaterna eller Kanada, inte bara en metafor – utan ”en faktisk järnväg full av ingenjörer och konduktörer, och ett hemligt spårsystem med räls och tunnlar under Söderns mark”. I centrum slår slavinnan Cora (Thuso Mbedu), som flyr från en plantage i Georgia och under sin resa från stat till stat jagas av prisjägaren Ridgeway (Joel Edgerton).
Prime Video, 14 maj


Halston


En Ryan Murphy-producerad miniserie i vilken Ewan McGregor spelar titelrollen som den amerikanska modedesignern Halston (Roy Halston Frowick). Serien lär följa hans hedonistiska liv i 70- och 80-talets New York, och på rollistan finns även Rory Culkin (som Joel Schumacher), Krysta Rodriguez (som Liza Minnelli), Bill Pullman och Vera Farmiga.
Netflix, 14 maj


Try hard


En dansk komediserie om gamingvärlden, av ”Wumo”-tecknaren Anders Morgenthaler och Allan Hyde (som just nu även är Sverige-aktuell med roliga ”Cold Hawaii” på TV4 Play). Ari Alexander spelar huvudrollen som 24-årige Sebastian, som blir utslängd av sina föräldrar på grund av lathet, och bestämmer sig för att starta byns enda Counter–Strike-team och ta spelvärlden med storm.
Viaplay, 16 maj


Line of duty


Många lär ha väntat och nu är den snart här; säsong sex av Jed Mercurios twisttäta polisraffel ”Line of duty”. Kelly Macdonald är ny för säsongen och spelar kriminalkommissarie Joanne Davidson, vars okonventionella metoder under ett pågående mordfall väcker misstankar. AC-12:s Steve Arnott (Martin Compston) och Kate Fleming (Vicky McClure) sätts naturligtvis på fallet.
SVT Play, 17 maj


Thunder in my heart


En ny svensk dramakomedi av och med Amy Deasismont, om ett tajt kompisgäng som precis har klivit över 20-årsstrecket och nu hanterar diverse prövningar. Alexander Abdallah, från Netflix ”Snabba cash”, gör en annan stor roll, och i mindre roller syns bland andra Gustaf Hammarsten, Helen Sjöholm och Malin Persson.
Viaplay, 23 maj


In treatment


När HBO:s hyllade terapidrama "In treatment” gör comeback med en fjärde säsong, efter elva år, är det inte längre Gabriel Byrne som gör huvudrollen, utan ”Orange is the new black”-stjärnan Uzo Aduba. Hon spelar terapeuten Brooke Lawrence, som bor och jobbar i Los Angeles och ”tar sig an stora frågor som den globala pandemin och sociala och kulturella förändringar – samtidigt som hon kämpar med sina egna problem”. Joel Kinnaman gör rollen som hennes till och från-pojkvän Adam.
HBO Nordic, 24 maj


Allt vi döljer


”Life” är originaltiteln på den här BBC-serien av Mike Bartlett, i vilken en av karaktärerna från hans ”Doctor Foster” – Anna Baker (Victoria Hamilton) – är med, fast nu under namnet ”Belle Stone”. ”Allt vi döljer” är alltså en sorts spinoff, fast samtidigt en annan sorts serie, om de boende i fyra olika lägenheter som ryms i ett gammalt omgjort viktorianskt hus.
SVT Play, 24 maj


Rebel


”Grey's anatomys” Krista Vernoff har skapat den här serien, som är inspirerad av Erin Brockovichs liv (ni vet, hon som Julia Roberts spelade i Steven Soderberghs film från är 2000). De amerikanska kritikerna har inte direkt fallit som furor, men det är Katey Sagal som spelar huvudrollen som Annie ”Rebel” Bello – en sorts jurist utan någon examen – så det hela kan ändå vara värt att kolla in. John Corbett och Andy Garcia är också med.
Disney+, 28 maj


De var fem


Det här thrillermysteriet har några år på nacken, men Harlan Cobens ”The five”, som den heter från början, har inte visats i Sverige tidigare. SVT sammanfattar handlingen så här:
Fem barndomskompisar går ut i skogen och bara fyra kommer tillbaka. I vuxen ålder tynger händelsen ned de överlevandes tillvaro. Plötsligt, 20 år efter försvinnandet, dyker den försvunna pojkens DNA upp på en mordplats.
SVT Play, 31 maj


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Streaming

Joel Kinnaman

Jed Mercurio

Netflix