Backmans ”Folk med ångest” blir Netflixserie

Av:  TT

Efter ”Störst av allt” satsar Netflix på ännu en svensk boksuccé. Snart blir Fredrik Backmans ”Folk med ångest” serie hos strömningsjätten.

En misslyckad bankrånare flyr in på en lägenhetsvisning och tar ett gäng spekulanter som gisslan. Men när polisen stormar lägenheten är rånaren spårlöst försvunnen.

Så börjar "Folk med ångest", den senaste romanen av "En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman.

Tillsammans med regissören Felix Herngren ska manusförfattaren Camilla Ahlgren nu göra om handlingen till en miniserie.

– Historien har både humor och allvar, man skrattar och man gråter. Samtidigt säger den något om vår tid i dag och om hur samhället ser ut, om bankkrascher och hur den lilla människan drabbas. Men också om det här med ensamheten och relationer. Det är fina porträtt som han har skrivit, säger Ahlgren.

Behåller lokala känslan

Ahlgren stod även för manuset till den svenska Netflix-serien "Störst av allt", som bygger på Malin Persson Giolitos roman med samma namn. Precis som tidigare riktas den nya serien till tittare över hela världen, men det är inget hon tänker på under arbetet.

– Det som skildras i boken är ganska allmänt och gäller överallt. Samtidigt tycker jag att det är roligt att behålla den lokala känslan. När man jobbar behöver man inte tänka på hur många miljoner som ska titta, säger hon.

”Många som läst”

Än så länge är inga skådespelare klara, och arbetet med serien sätter igång först nästa år. Samtidigt känner Ahlgren redan nu av pressen.

– Det är väldigt många som har läst boken och folk har så klart förväntningar. Man får gå in och göra sitt jobb så gott man kan. I en bok finns en berättarröst och man måste tänka hur man gör med den. Man måste våga gå ifrån boken, men med respekt.

Publisert:

LÄS VIDARE