En stark och realistisk urban samtidsberättelse

SVT:s ”Tunna blå linjen” skildrar polisers vardag i Malmö

”Tunna blå linjen”.
”Tunna blå linjen”.

TV-RECENSION Cilla Jackerts ”Tunna blå linjen” har haft bra förhandssurr.

Och visst är det en svensk polisserie utöver det vanliga.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Tunna blå linjen

SVT
Säsong 1
Av Cilla Jackert, med bl a Gizem Erdogan, Amanda Jansson, Oscar Töringe, Per Lasson, Anna Sise, Sandra Stojiljkovic.


DRAMA Den 15 januari är det exakt 40 år sedan Steven Bochcos och Michael Kozolls ”Spanarna på Hill Street” hade premiär. En tv-serie som fick ett enormt inflytande, och fortfarande anses vara en av de absolut främsta polisserier som gjorts.

I ett gammalt citat som har snurrat runt på nätet beskrevs Cilla Jackerts ”Tunna blå linjen” som ”en svensk hommage” till just ”Hill Street blues”.

Nu har SVT övergett den formuleringen – men för att beskriva tonen i den här serien är den ändå inte så tokig.

För det här är en serie om poliser vars sort vi inte riktigt har sett på svenska förut – trots tv-snutar på längden och tvären. Den kan inte kallas för en kriminalare, utan är snarare en urban samtidsberättelse. En trovärdig skildring av polisers harvande vardag, och ett stökigt och ganska besvärligt stadsporträtt som, åtminstone för en utomstående, ofta känns utmattande och deprimerande, men även har plats för värme, kärlek och hopp som ger nödvändiga nyanser.

Staden är Malmö, och i centrum står sex poliskollegor som sliter med att få ihop – men samtidigt hålla isär – jobb och privatliv.

Den nyutexaminerade och fortfarande lite naiva Sara (Amanda Jansson) kommer från ett religiöst norrländskt hem och paras ihop med den mer garvade Magnus (Oscar Töringe), som har personliga erfarenheter av socialt elände. Leah (Gizem Erdogan) har ett starkt socialt patos, och försöker hålla koll på sin excentriske judiske morfar som bor i ett av stadens utsatta områden. Arbetsledaren Jesse (Per Lasson) ligger i skilsmässa, även om han inte vill erkänna det för sig själv, och oroar sig över sin tonårsdotter. Faye (Anna Sise) och Dani (Sandra Stojiljkovic) jobbar i par – trots att de av privata anledningar inte borde göra det.

De slänger sig mellan våldtäkter, försvunna barn, kvinnomisshandel, självmordsförsök, fylla, knark, tonårsligister, gängbrottslighet, religiösa motsättningar, våldsamma demonstrationer och tv-intervjuer, samtidigt som sociala medier-kommentarer från en vilt spekulerande allmänhet då och då flödar förbi på skärmen, och förstärker den realistiska, bitvis nästan dokumentära känslan i Sanna Lenkens regi.

En stark start på det svenska tv-dramaåret.


”Tunna blå linjen” har premiär i SVT den 17 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE