En smart och cool modern tolkning av en fransk klassiker

Så bra är Netflix ”Lupin”

”Lupin”.
”Lupin”.

TV-RECENSION Omar Sy håller en mycket hög nivå av sofistikerad coolhet som fransk gentlemannatjuv, i Netflix underhållande moderna tolkning av Maurice Leblancs klassiska karaktär Arsène Lupin.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Lupin

Netflix
Del 1-5
Av George Kay, med bl a Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Nicole Garcia, Hervé Pierre, Soufiane Guerrab, Fargass Assandé.


KRIMINALÄVENTYR Den franske författaren Maurice Leblancs gentlemannatjuv och förklädnadsmästare Arsène Lupin – som har varit föremål och inspirationskälla för mängder av filmer, serier, pjäser, serietidningar och spel, och kan ses som en sorts fransk snillemotsvarighet till sir Arthur Conan Doyles berömda detektiv – släpps på fiffigt sätt ner i nutiden i Netflix nya franska serie ”Lupin”.
Omar Sy spelar huvudrollen som Assane Diop. En man som inte är Arsène Lupin, men däremot ser karaktären som ”sitt arv, sin metod och sin väg”.
Detta sedan hans pappa (Fargass Assandé), tillsammans med vilken han invandrat till Frankrike från Senegal, år 1995 gav honom en bok om Lupin – samtidigt som han själv sattes dit för ett brott han inte begått av sin stenrike, skrupelfrie arbetsgivare herr Pellegrini (Hervé Pierre).
Nu, i vuxen ålder, är Diop en fullfjädrad gentlemannabedragare; ett mer eller mindre komplett kuppteam i en och samma person, som har en hel arsenal av smarta tricks och alltid ligger steget före sina motståndare. Och nu tänker han hämnas på mannen som förstörde hans pappas liv.
Nutid varvas med dåtid i tillbakablickar, och vid sidan av Diops geniala stötar, blåsningar och övriga tilltag får vi även följa hans lite stukade förhållande till mamman till hans son (Ludivine Sagnier), samt poliserna som försöker lista ut vem han är och vad han egentligen håller på med. Bara en av dem (Soufiane Guerrab) ser den litterära kopplingen.
Det är en uppfriskande, underhållande och smart men aldrig krånglig blandning av mysterium, äventyr, action, kuppserie och komedi, med ett underliggande klassperspektiv och en mycket karismatisk huvudrollsinnehavare som är James Bond-cool och Sherlock Holmes-smart i ett.

Och de fem avsnitten, den första halvan av den första säsongen, slutar med en cliffhanger som säkerställer fortsatt tittande.
Snyggt.
Men se för guds skull till att ha originalspråket inställt. Den engelskdubbade versionen låter bedrövlig och ser inte klok ut.


”Lupin” har premiär på Netflix den 8 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE