Mejla

Karolina Fjellborg

Söderfixerat castinghaveri i nya, svenska ”Robinson”

TV-KRÖNIKA På grund av coronapandemin är ”Robinson” på hemester, och miljöerna bjuder på nya möjligheter.

Men kommer TV4 kommer att utnyttja dem? Och varför får bara folk från södra Sverige vara med och leka i de norrländska tassemarkerna?

En säsong av ”Robinson” som, på grund av coronapandemin, utspelar sig i Sverige. Närmare bestämt i Haparanda skärgård. I stället för, som brukligt sedan 1997, på en tropisk ö.

Det är vad som precis har börjat i TV4, och vid en första anblick är det inga konstigheter, utöver en vit ren som har placerats ut som rekvisita för att skapa en känsla för platsen.

Deltagarna anländer och säger saker som ska göra dem intressanta. Någon är beredd att gå över lik för att vinna, och vill att hans motståndare ”ska få ångest” när de ser honom. (Vi som har svårt för inövade självförtroendedemonstationer får ångest bara vi hör honom, så grattis, uppdraget avklarat.) Någon är 100 procent feminist och ska minsann visa de andra var skåpet ska stå vad gäller mänskliga rättigheter. Någon vill vinna för att ha råd med en Chanel-väska. Någon älskar pengar mer än kärlek.

”Robinson”.
”Robinson”.

Någon kände att ett gosedjur var en användbar personlig sak att ta med sig ut i vildmarken.
Anders Öfvergård marscherar fram och meddelar allvarligt att årets upplaga kommer att bli tuffare än någonsin, med mindre mat, och regn, blåst och isande kyla.

Termometern visar i och för sig 18 plusgrader, vilket få svenskar rimligtvis skulle kategorisera som isande kyla. Men visst, vi fattar, det är inte tropikerna. Och sedan vid samlingen, börjar det regna, och det ser ruggigt ut.

Strax därpå börjar deltagarna tjafsa.

Det mesta är i stort sett som vanligt, alltså. Det verkar funka att ”hemestra” för ”Robinson – precis som det gjorde för de flesta av oss i somras, när det bara var att gilla läget och göra det bästa av vackra Sverige.

Men, vid närmare eftertanke slås man av två saker.

Ett: Gör TV4 verkligen det bästa av Sverige som spelplats? Har de egentligen alls tänkt utanför boxen vad gäller annat än själva miljöerna?

Att ha så kallade mullvadar i båda lagen, som ska sabotera, är ju kul, men känslan är att det finns bokstavligt talat outnyttjad mark här, för ett program som knappast skulle må dåligt av lite förnyelse.

TV4 kallar den här säsongen för historisk – men jag känner det liksom inte riktigt.

Och två: Hur sjutton har de tänkt med castingen?

Att se en vip-drinkbordsservitris från Stockholm och en danslärare från Fjällbacka försöka identifiera djurspillning som de flesta lågstadiebarn skulle känna igen har kanske ett visst himla med ögonen-värde. Men frågan är hur länge.

Och var är skogsmullarna?

Ett par av de lite äldre deltagarna verkar visserligen inte helt rudis, men de riktigt härdade och kunniga svenska vildmarksmänniskor som man hade velat se i ett ”Robinson” på hemmaplan lyser med sin frånvaro.

EN av tolv deltagare härstammar från norr om Dalälven.

Det är ett castinghaveri.


”Robinson” har premiär i TV4 den 21 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE