Nya ”Mäklarna” försöker sälja ett hafsigt bygge

”Mäklarna”.
”Mäklarna”.

TV-RECENSION Efter 15 år hade det kunnat vara ett kärt återseende.
Men trots att Kjell Bergqvist återigen levererar som Kaj Modin, framstår den nya varianten av ”Mäklarna” som ett hafsigt bygge.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Mäklarna

Discovery+
Av Ulf Malmros, med bl a Kjell Bergqvist, Cecilia Frode, Lotta Tejle, William Spetz, Sven Wollter, Michalis Koutsogiannakis, Claes Månsson, Özz Nûjen.


Discovery+ har skakat liv i gamla ”Mäklarna”, som sändes i SVT 2006. Med Kjell Bergqvist, Cecilia Frode och Lotta Tejle tillbaka i sina roller, och originalseriens Ulf Malmros som manusförfattare.
Och medan idén egentligen kan ha varit ganska bra, är det färdiga resultatet... inte det.
I teorin är det mesta som förr på Hagamäklarna. Affärerna går uselt och Kaj Modin (Bergqvist) är fortfarande en hopplös och snäsig typ som tar genvägar, skarvar med sanningen och alltid är i behov av snabba pengar. Nu börjar han dessutom blir gammal, hälsan sviktar och livstvivlen kommer smygande.
Men tonen är annorlunda. Gamla ”Mäklarna” var, i alla fall som jag minns serien (och som SVT också lanserade den då det begav sig), en dramakomedi, medan nya ”Mäklarna” är en mer renodlad komedi. Och tyvärr en ganska banal, snudd på pajig, sådan.
Svaga lustigheter kring några få teman vevas runt, runt, och framför allt Frodes karaktär Vilma, som kommer tillbaka till mäklarbyrån och klantar till det direkt, har blivit för mycket av en ren karikatyr; en jättekorkad, frenetiskt tuggummituggande samlare av ett antal handväskor från ett lyxmärke som får ett orimligt stort utrymme i handlingen.

William Spetz gör vad han kan med den nyskriva rollfiguren Kevin; en ung man som Kaj har fått nästan gratis av Arbetsförmedlingen, men snart börjar ta sig ton och lägga sig i hur saker sköts.

Men det är veteranerna som räddar den här serien från totalhaveri.

Bergqvist är, till ingens förvåning, fortfarande utomordentlig i rollen – trots ett manus som gång på gång sviker både honom och oss tittare. Tejle är trygg som exfrun Maggan, och Michalis Koutsogiannakis, Claes Månsson och bortgångne Sven Wollter berikar i biroller.
Men känslan är att det här har gått alldeles för fort. Att det här är ett typexempel på hur hårdnande konkurrens på streamingmarknaden leder till en viss överhettning, med ett högre tempo och ett tummade på kvaliteten som följd.
Och därför blir det svårt att köpa vad nya ”Mäklarna” försöker sälja.


”Mäklarna” har premiär på Discovery+ den 7 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE