Oerhört roligt och brutalt ärligt om vuxenlivet och tvåsamheten

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Channel 4.

TV-RECENSION Äntligen har säsong tre av pärlan ”Catastrophe” kommit till Sverige.


Catastrophe
Viaplay
Säsong 3
Av Rob Delaney och Sharon Horgan, med bl a Rob Delaney, Sharon Horgan, Mark Bonnar, Ashley Jensen, Daniel Lapaine, Carrie Fisher och Jonathan Forbes.


KOMEDI På senare år har ingen serie varit lika giftigt rolig, brutalt ärlig, obekväm och insiktsfull kring den moderna tvåsamhetens utmaningar, och vad det i största allmänhet innebär att vara vuxen, som briljanta "Catastrophe", av och med Sharon Horgan och Rob Delaney.
Hon spelar den irländska lärarinnan Sharon Morris, han den amerikanske reklamsnubben Rob Norris. Två personer som i den första säsongen blev ett par och gifte sig när det visade sig att några dagars knapplösa knull i London, som hon bodde i och han besökte på en affärsresa, hade resulterat i en oplanerad graviditet.
I säsong två fick de sitt andra barn, och ämnen som förlossningsdepression, demens, missbruk, sexuella trakasserier och otrohet tacklades på "Catastrophes" eget, distinkta sätt; svart humoristiskt och ofta verbalt oanständigt, men på en botten av realism, igenkänning, allvar och genuin värme.
I den tredje säsongen (som till skillnad från de första två, som SVT visade, premiärvisas i Sverige på Viaplay) tar just allvaret ännu större plats, då Sharons och Robs vedermödor fortsätter och eskalerar, med hemligheter, dåliga samveten, alkoholism, ekonomiska problem, åldrande föräldrar och medelålderns oundvikliga kroppsliga förfall.

Det gör serien djupare – men inte mindre rolig. "Catastrophe" bjuder fortfarande på dråplig, relaterbar och meningsfull humor i överflöd, och är verkligen den perfekta komediserien för människor mitt i livet, med eller utan barn.
Manuset är rikt, träffsäkert och smart, Horgan och Delaney har fulländad kemi som två människor som inte alltid lyckas vara sina bästa jag tillsammans men i alla fall försöker, och bland vänner och familjemedlemmar i birollsgalleriet glänser bland andra Mark Bonnar, den alltid enastående Ashley Jensen och Carrie Fisher – som gör en av sina sista roller som Robs lite framfusiga mamma Mia. (Avsnitten spelades in 2016, strax före Fishers död.)
Efter de här sex utsökta episoderna finns även en fjärde, avslutande säsong, som har sänts i England och USA den här våren.


”Catastrophe” har säsongspremiär på Viaplay den 12 april.


Se det här också: En annan riktigt vass relationskomedi är "You're the worst", vars fyra första säsonger finns på Netflix.


Visste du att... Sharon Horgan även har skapat HBO-serien "Divorce", i vilken Sarah Jessica Parker gör huvudrollen?


Just nu... kan du även se Ashley Jensen i "After life" på Neftlix, och i "Agatha Raisin" på C More.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE