Mejla

Stefan Sköld

Nya Beverly Hills 90210 är en oväntat lyckad tramsfest

Kultserien återuppstår i helt rätt format

TV

Att återvinna en tv-serie är ett självmordsuppdrag.
Därför känns det sjukt att skriva att ”BH90210” verkar ha lurat döden.

Jag har sett många av mina favoritserier elchockas tillbaka till liv likt en scen i ”Cityakuten”: Charge to 50 ---- BAAMAAM---- we have sinus rythm.
Men vad är det för liv de kommer tillbaka till? Allt som oftast hade det varit bättre om de fått avsluta med värdighet än att deras anhöriga ska behöva se dem sjunga fördröjd svanesång på karaoke.
När jag hörde att ”Arrested development” skulle få en ny säsong kände jag en obekväm blandning av glädje och sorg. Innerst inne visste jag ju att det aldrig skulle gå men samtidigt ville jag tro på mirakel. Det blev inte en katastrof men ändå ett mindre älskvärt sladdbarn som helt enkelt inte var lika sympatiskt som sina storasyskon.

”Twin Peaks” kom härom året tillbaka i en liknande situation. Jag var en av få som faktiskt uppskattade denna nyupplaga, dock sannerligen djupt förblindad av min egen kärlek. Men det var omöjligt att skapa samma stämning som i 90-talets begynnelse. Det hade nog trots allt varit bäst att låta det vara.
Förväntningarna blir alltid omöjliga att uppfylla. En serie blir oftast stor för att den fångar upp en strömning i samtiden. Tio, tjugo år senare ser verkligheten och tv-landskapet annorlunda ut. Skådisarna som en gång var okända stjärnskott har blivit för kända, eller växt ur sin ursprungliga charm i för hög grad för att det ska funka. Och hur knyter man samman karaktärer på ett logiskt och oproblematiskt sätt när decennier passerat? 


Med detta sagt känns det lite sjukt att säga att tidernas mest ikoniska tonårssåpa ”Beverly Hills 90210”, vars reboot precis rullat igång i svenska C More, gjort helt rätt.
Paus för förtydligande här: Jag säger absolut inte att det här är jättebra, men det är stöpt i en form som undviker gravskändning.

Jennie Garth (Kelly) och Tori Spelling (Donna) har inte haft det lätt efter millennieskiftet när serien lades ner. De har tröskat runt i realitysåpor och sitcoms av tveksam kvalitet. Nu är de hjärnorna bakom denna snurriga men härliga återkomst där de fått med hela originalcasten, minus Luke Perry (Dylan) som dog tidigare i år.
Skådisarna spelar extremt överdrivna versioner av sig själva som ska spela in en reboot av serien för att få ordning på sina trassliga liv. Det är för tidigt att utläsa om det håller hela vägen men serien ska ge oss både historien om vägen fram till inspelningen, samt varvas med scener där de spelar sina gamla karaktärer.
Det är hittills flamsigt och överlag rätt taffliga skådespelarinsatser. Men hela gänget bjuder på så pass mycket självdistans till sina egna mediepersonligheter att det här faktiskt verkar fungera som ett alldeles ypperligt sätt att återuppliva en serie.
Det är dumt att ta ut segern i förskott men jag tror att ”BH90210” kan ha hittat receptet till hur man återuppväcker något med lagom mängd referenser och igenkänning – men som också är tillräckligt nyskapande för att distansera sig från originalverket.


VECKANS…

Kristen Bell.

…frånvaro: På tal om återupplivade serier så har ”Veronica Mars” fjärde säsong fortfarande inte fått någon svensk distributör. Det kommer av trailern att döma att gå lika illa som för de flesta andra, men om du missat de tre första säsongerna som sändes mellan 2004 och 2006 så bör du faktiskt kolla ikapp denna en av tidernas bästa high school-serier. Just nu är det ganska svårt eftersom den inte heller finns på någon av streamingtjänsterna men det finns ju alltid dvd.


”Glow”.


…säsongspremiär: ”Glow”, serien om kvinnliga b-skådisar som sadlat om till wrestlingstjärnor, är tillbaka på Netflix. I tredje säsongen tar de sin nerlagda tv-show till Las Vegas. Serien kopplas ihop med verkliga händelser på 80-talet och ensemblen är så klart ljuvlig att återse.


…trailer: Första bilderna från kommande streamingverktyget Apple TV Plus storsatsning ”The morning show” säger egentligen inte så mycket av vad som komma skall. Men jag är onekligen nyfiken på denna serie med giganter som Jennifer Aniston, Steve Carrell och Reese Witherspoon i tv-miljö som doftar ”The newsroom”.


”Derry girls”.

…gäng: Älskar fortfarande tjejgänget (och kille) i nordirländska humorpärlan ”Derry girls”, Netflix, som sätter en traditionell tonårsserie i en lätt IRA-kontext. Jag har överseende med att andra säsongen är aningen svalare.


Madame Fouras.

…frågetecken: Vem är Suzanne Reuter skyldig pengar, som har fått henne att tacka ja till att spela Jack Sparrow-lookaliken Madame Fouras i ”Fångarna på fortet”? Långköraren är i alla fall tillbaka i TV4 och vem vet… Kanske skådisgiganten kan ge evighetsmaskinen välbehövlig acceleration.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!


Av: 

Stefan Sköld

Publisert:

LÄS VIDARE

30 tv-serier att streama i sommar – missa inte guldkornen

ÄMNEN I ARTIKELN

Beverly Hills 90210 (tv-serie)

Luke Perry

Tori Spelling

Jennie Garth

Shannen Doherty

Arrested Development

Twin Peaks