Filosofiska funderingar och orgier i svag ”Westworld”-klon

Så bra är ”Brave new world”

”Brave new world”.
”Brave new world”.

TV-RECENSION Robotliknande människor, en temapark där vissa har i uppgift att roa andra, filosofiska funderingar, uppror, jättemycket naket och en snubbe som heter Bernard.
Hoppsan, HBO:s ”Westworld” verkar ha klonats.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Brave new world
HBO Nordic
Del 1-3
Av David Wiener, Grant Morrison och Brian Taylor, med bl a Alden Ehrenreich, Jessica Brown Findlay, Harry Lloyd, Demi Moore, Hannah John-Kamen, Joseph Morgan, Nina Sosanya, Kylie Bunbury.


SCIENCE FICTION-DRAMA Inget privatliv. Ingen familj. Ingen monogami.
Det är receptet på ett harmoniskt idealsamhälle i den framtida värld där den här serien baserad på Aldous Huxleys dystopiska roman ”Du sköna nya värld” från 1932 utspelar sig.
I New London – ett ljust och högteknologiskt strikt kastsamhälle där var klass har sin plats och sina uppgifter – finns inga oönskade känslor som girighet, svartsjuka eller smärta, tack vare ett konstant pillerknaprande som håller invånarna glada och i schack.

Orgier pågår lite här och där och uppmuntras – men barn föds ur artificiella livmödrar.
Där lever Bernard (”Game of thrones” Harry Lloyd), som tillhör den högsta samhällsklassen alfa+ och jobbar som någon sorts kurator. Och Lenina (”Downton Abbeys” Jessica Brown Findlay). En forskare som befinner sig aningen lägre på samhällsstegen som beta+.
Trots drogerna börjar de två känna att något saknas i deras perfekta värld, och den känslan av utanförskap blir något som förenar dem.
Och deras existentiella grubblerier tilltar i och med en resa till ”The savage lands”. Det vill säga resterna av den gamla världen, ett sorts reservat, som nu har förvandlats till en temapark där de upplysta som kommit på besök kan häpnas över ociviliserat, känslostyrt beteende och det uråldriga praktiserandet av saker som äktenskap, religion, konsumtion och frihetsberövande.
Där hamnar Bernard och Lenina mitt i ett våldsamt uppror. Och när de räddas av John the Savage (Alden Ehrenreich) och hans mamma Linda (Demi Moore), och tar med dem tillbaka till New London, blir outsidern John, som har vuxit upp utan dövande piller och social kontroll, ett fritänkande, känslostyrt störningsmoment i den nya världen.
Så, vi har alltså inte människoliknande robotar utan robotliknande människor, en temapark där vissa tvingas spela teater för att roa andra, en grupp som gör våldsamt uppror, protagonister som börjar ifrågasätta sin verklighet, filosofiska funderingar, en himla massa naket – och en man som heter Bernard...
Känns det inte aningen bekant?
”Brave new world” må bygga på en förlaga från 30-talet, medan ”Westworld” har rötterna i 70-talet, så i teorin är detta inte någon efterapning. Men i praktiken känns det sannerligen som en.
Som dessutom är betydligt svagare på alla plan.


”Brave new world” har premiär på HBO Nordic den 16 juli.

Se även... ”Snowpiercer” (Netflix). En annan aktuell, futuristisk dystopi – som utspelar sig på ett långt tåg som åker i cirklar runt jorden.


Visste du att... ”Brave new world” har filmatiserats två gånger (1980 och 1998)?


Just nu... kan sci-fi-älskare nörda ner sig i genren i James Camerons dokumentärserie ”Mästarna av science fiction”, på SVT Play.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE