”Biggest loser”-Sebastians protest mot grisfettsuppgiften

avAgnes Aronsson

1 av 3 | Foto: Sjuan
Biggest Loser

I gårdagens avsnitt av ”Biggest Loser” fick de tävlande i uppgift att förflytta ett ton grisfett.

Det är något som deltagaren Sebastian Serio Viitanen reagerade starkt mot, men som klipptes bort.

– Ska alla de här djuren ha dött för att bli rekvisita i ett tv-program?, säger han till Nöjesbladet.

Under gårdagens avsnitt av ”Biggest loser” i Sjuan fick deltagarna i uppgift att frakta grisdelar från en hög, upp för en backe och till en container. På marken låg 926 kilo grisfett, som skulle motsvara deltagarnas sammanlagda övervikt.

Det var något som deltagaren Sebastian Serio Viitanen, 35, reagerade starkt mot, men som tittarna helt gick miste om.

– Jag blev arg för jag ville ju verkligen inte göra det här. Jag slängde ur mig någonting om att ”jag kommer inte gå med på det här, jag kommer inte förflytta lik”, säger han till Nöjesbladet.

Under programmets gång var Sebastian vegetarian, och är nu vegan. I efterhand ångrar han sitt språkbruk, och önskar att han istället hade satt sig ner för att diskutera med produktionen. Men han står fortfarande fast vid att uppgiften är opassande.

Protesten klipptes bort

– Det har ju slängts nästan ett ton mat på marken, och fettet används ju också till att göra höljen till medicin, gelatinkapslar. Ska alla de här djuren ha dött för att bli rekvisita i ett TV-program?. Det kändes jäkligt ofräscht, jäkligt fel på alla sätt. Det var nog det som gjorde mig förbannad, säger han.

Lotta Andersson, exekutiv producent för Biggest loser, förklarar för Nöjesbladet hur produktionen resonerade inför momentet.

”Vi valde att använda grisspäck då det var ett sätt att illustrera det som uppgiften handlade om. Det är självklart tråkigt att vissa deltagare uppfattade uppgiften som opassande och vi respekterar deras känslor”, skriver hon i ett mejl.

Men det var inte bara Sebastians reaktion som inte speglades i programmet. Det framgick inte heller att han vägrade utföra uppgiften med att bära grisdelar.

– Man får inte se det i programmet, men under hela tiden som de höll på att frakta det här fettet fram och tillbaka så sprang jag i backen. Jag ville inte att det här skulle användas som någon slags ursäkt om att ”han vill bara smita i från den här jobbiga uppgiften”, så länge de håller på så springer jag, säger Sebastian.

Han känner sig besviken över att protesterna inte kom med, och är rädd att det kan uppfattas som att han accepterade uppgiften. Efter gårdagens program valde han att skriva ett inlägg om händelsen som han publicerade i sociala medier.

– Det känns jättetråkigt, men sen vet jag hur det funkar. Jag har lagt ut det på de kanaler jag har för att beskriva vad som har hänt, och så får jag utgå därifrån. Det finns inte så mycket mer jag kan göra åt saken, säger han.

Protesten fick inte plats

– Det är självklart tråkigt att vissa deltagare uppfattade uppgiften som opassande och vi respekterar deras känslor, skriver programmets exekutiva producent Lotta Andersson i ett mail till Nöjesbladet.

Att Sebastians protest inte kom med i programmet, menar ”Biggest loser”-produktionen har med tidsrymd att göra.

– Tyvärr är det ju så att allt som filmas inte får plats i de klippta programmen, skriver Lotta Andersson.

Kommer denna typ av uppgift förekomma igen?

– Vi tar alltid lärdom av det som händer och hur det mottas och tar med oss detta i vårt arbete med kommande säsonger. Med det sagt kan jag inte avslöja innehåll på förhand, men det kommer att komma fler uppgifter under resans gång som av olika anledningar väcker starka känslor hos deltagarna, svarar Lotta Andersson i mejlet.

ARTIKELN HANDLAR OM