Toppspel och trix i en bisarr true crime-historia

”Landscapers”
”Landscapers”

TV-RECENSION Miniserien ”Landscapers” berättar ännu en ohygglig true crime-historia. Fast på ett helt annat sätt än vi förväntar oss.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Landscapers 

HBO Max

Del 1

Av Ed Sinclair, med bl a Olivia Colman, David Thewlis, Kate O’Flynn, Samuel Anderson, Dipo Ola, Karl Johnson, Felicity Montagu, Daniel Rigby.


TRUE CRIME-DRAMA Ett väldigt annorlunda true crime-drama. En svart komedi. En sällsam kärlekshistoria. En uppvisning i förstklassigt skådespeleri såväl som i fantasirikt serieskapande. 

Miniserien ”Landscapers” – som är finurligt skriven av Ed Sinclair och oerhört tjusigt regisserad, med många experimentella visuella metoder, av Will Sharpe – är allt det.

Och möjligtvis även en diskutabelt förlåtande skildring av två mördare.

Olivia Colman och David Thewlis flexar sina ansenliga skådespelarmuskler som det verkliga, till synes extremt ordinära paret Susan och Christopher Edwards. En bibliotekarie och en revisor som 2014 dömdes till långa fängelsestraff för att 1998 ha mördat Susans föräldrar, och grävt ner deras kroppar i trädgården på baksidan av deras hus i Nottinghamshire. 

När vi först träffar paret lever de på ruinens brant i Frankrike, i en lägenhet som liksom verkar ge ifrån sig dödsrosslingar. Susan, som är besatt av gamla filmer, köper Hollywood-memorabilier de inte har råd med. Christopher kan inte få ett jobb eftersom han är urusel på franska. De ljuger för varandra och sig själva. Pengarna är slut, läget börjar bli akut. 

Och i 15 års tid har de ruvat på en gemensam, dödlig hemlighet.

Men den är på väg att komma ut. När Christopher i ett svagt ögonblick ringer sin styvmor för att be om pengar, råkar han i förbifarten nämna det förbjudna. Och snart börjar lagens långa arm hemma i England – företrädd av två kivande poliser (Kate O’Flynn och Samuel Anderson) – att sträcka sig efter paret. 

”Landscapers” är ingen vanlig true crime-historia, ingen rak skildring av två otippade dubbelmördare, utan en trixig blandning av olika krockande toner, som glider ut och in ur fantasier och verklighet. 

Paret Edwards lever nämligen i en helt egen bubbla, kantad av förnekelse och inspirerad av filmerna de älskar.

En kuriös skildring av ett bisarrt kriminalfall, med en stil så excentrisk att den hade riskerat att tippa över i rena rama cirkusen utan skådespelare av Colmans och Thewlis kaliber.


”Landscapers” finns att streama på HBO Max. Nya avsnitt kommer på måndagar.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE