Tjusigt drama om en solkig aristokratisk sexskandal

”The crown”-stjärnan Claire Foy spelar huvudrollen i ”En brittisk skandal”

Publicerad 2022-01-14

Claire Foy i ”En brittisk skandal”

TV-RECENSION Claire Foy och Paul Bettany är utomordentliga i ”En brittisk skandal”. En aristokratisk skilsmässobatalj som ser fantastisk ut – sitt solkiga innehåll till trots.  

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En brittisk skandal 

SVT

Miniserie i tre delar

Av Sarah Phelps, med bl a Claire Foy, Paul Bettany, Julia Davis, Olwen May, Richard McCabe, Sophia Myles, Camilla Rutherford, Oliver Chris.


KOSTYMDRAMA 2018 såg vi Hugh Grant och Ben Whishaw i ”En engelsk skandal”, om den skandal som briserade då det uppdagades att politikern Jeremy Thorpe hade haft en homosexuell relation med en yngre man – som han sedan försökte låta mörda.

Och nu avhandlas ännu en aristokratisk sexhärva, i den fristående uppföljaren ”En brittisk skandal”.

Det handlar om fallet Argyll v Argyll. Den smutsiga skilsmässa mellan Ian Campbell, hertig av Argyll, och hertiginnan Margaret, som 1963 blev en snaskig följetong i den brittiska pressen då hertigen anklagade sin hustru för att ha varit otrogen med närmare 90 olika män. Och som bevis bland annat lade fram en polaroidbild där Margaret utförde fellatio på en oidentifierbar man. ”The headless man” gav upphov till vilda spekulationer, och Margaret blev ”The dirty duchess”.

Tänk vintagevarianten av dagens internetbaserade hämndporr.

Jämfört med Russell T Davies svart komiska och politiskt intrikata föregångare är Sarah Phelps uppföljare en mer sober affär, en ”The crown”-liknande kostymsåpa med en pikant twist. Men grundtanken – att skildra en gammal skandal kring skam, synd och sexualitet genom en modern lins – är densamma.

Margaret Sweeny (Claire Foy) och Ian Campbell (Paul Bettany) möts första gången på ett tåg. Hon är en rik skönhet som är känd för sina många affärer med prominenta män, och håller på att skilja sig från sin första make. Han är på väg att ärva en titel, men han har inga pengar, och har börjat tröttna på sin andra fru (Sophia Myles). 

Det verkar vara en perfekt matchning. Men efter några minuters äktenskap, bokstavligt talat, låter Ian masken falla, och Margaret inser snart att hon har gjort ett misstag, och gift sig med ett elakt fyllo.

Margaret är dock inte heller någon ängel, och en av de stora förtjänsterna med Phelps manus, är att det får oss att trots det bry oss om henne.

Båda parterna är självupptagna och pilska som kaniner – men det är bara hon som döms och skuldbeläggs av domare, media och allmänhet. 

Dubbelmoralen är hårresande.


”En brittisk skandal” har premiär i SVT den 15 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS