’Atleterna’-Fredric om hjärntumören

TV

”Läkarna sa att de har ’hittat lite grejer’”

1 av 2 | Foto: SVT
’Atleterna’-Fredric talade om hjärntumören i SVT:s program.

Nu syns han i SVT:s ”Atleterna”.

Men det var inte länge sedan Fredric Liljebjörn hade en elakartad hjärntumör.

– Man ska aldrig ge upp, vad det än är man kämpar emot eller kämpar för, säger han till Nöjesbladet.

Han satt i bilen och skulle backa.

Men när han försökte växla lydde inte högerhanden.

I kvällens avsnitt av ”Atleterna” berättar Fredric Liljebjörn att han har haft en hjärntumör – och för Nöjesbladet berättar han om när livet förändrades.

– Min hand kunde inte ta tag i växelspaken, utan den gick åt alla andra håll. Den gick mot instrumentbrädan och jag kunde inte styra den som jag ville, säger han till Nöjesbladet.

”Konstig grej”

Fredric avfärdade det som ”någon konstig grej”, men allt oftare började han få problem på högersidan av kroppen.

När han ringde till läkare fick han frågan om han var stressad – och blev beordrad vila. Samma råd igen när problemen fortsatte och Fredric hörde av sig på nytt.

När han ringde ett annat sjukhus fick han komma in för magnetröntgen.

Han stod på jobbet när han fick ett telefonsamtal av en läkare som frågade om han kunde komma in till sjukhuset, vilket Fredric sa att han inte kunde.

– Då sa han det klumpigaste någon någonsin har sagt, att ”ja, för vi har hittat lite grejer”. Det var nog den tyngsta biten, att få reda på att de har ”hittat lite grejer”, säger Fredric.

Elakartad hjärntumör

”Lite grejer” var en elakartad cancertumör i hjärnan. Fredric hade svårt att ta in det.

– Först var det såhär ”jaha, vad ska jag göra nu då, hur funkar det med jobb och allting”. Jag tänkte ju inte på mig själv utan på alla runt omkring mig.

Men när han berättade det för sina föräldrar sjönk det långsamt in.

– Jag bestämde mig direkt att jag tänker inte ändra på nånting, jag tänker vara samma glada Fredric genom hela tiden, säger han.

– Antingen kommer jag dö eller så kommer jag leva. Jag valde att vara helt säker på att jag skulle komma ur det där hur bra som helst.

”Man ska aldrig ge upp”

Och det gjorde han rätt i: läkarna lyckades operera bort hjärntumören. Men Fredric är ännu inte helt återställd, visst krångel med högersidan lever kvar fortfarande. Han ser dock med stor glädje på livet.

När han klarade sig ur operationen skaffade han direkt hunden Milou, som varit ett stort stöd i tillfrisknandet. Fredric säger att de är ”oskiljbara”.

– Det var så fränt, för vi var på samma nivå i allting. Han var ju så liten och orkade inte gå så långt, och jag orkade inte heller, säger han.

I dag är han glad att vara i livet och han har ett budskap han väldigt gärna vill sprida.

– Även om det är tungt i vissa perioder ska man kämpa sig vidare. Man ska aldrig ge upp, vad det än är man kämpar emot eller kämpar för. Det förlorar man bara själv på, det är det jag vill få ut, säger han.