Loa till Petra: ”Du kanske är lite dum i huvudet?”

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladets Rebecca Haimi rapporterade från sångfesten

1 av 2

”Du kanske är lite dum i huvudet”.

Loa Falkmans utspel mot Petra Marklund gjorde ”Allsång på Skansen”-tittarna förbannade.

– Petra är en tuff brud. Hon kan ta det, säger Loa Falkman.

Petra Marklund, 29, hyllades av tittarna efter debuten som programledare för SVT:s ”Allsång på Skansen”.

Men idiotförklarades i direktsändning av Loa Falkman, 66 i vad han kallar för ett skämt - men som många tittare tyckte var ett övertramp.

”Be om ursäkt”

När Petra Marklund intervjuade operasångaren förklarade programledaren att hon hade svårt att förstå operainnehållet och undrade om man behövde läsa på inför en föreställning,

– Men du kanske är lite dum i huvudet? Nej då, man behöver inte alls läsa på utan du öppnar hjärtat och älskar musiken. Det finns så mycket text i musiken, det gör ingenting om man läser på om man är måttligt dyslektisk också, säger Loa Falkman.

De ilskna tittarreaktionerna lät inte vänta på sig. Under sändningen stormade det rejält om Loa Falkman, som bland annat kallades för ett ”gubbslem” på sociala medier. Även i Nöjesbladets liverapportering gick det hett till.

”Dumdrygt och svinigt. Mobbning”, skriver signaturen Marymoo.

”Offentlig ursäkt vore på sin plats, det räcker inte att ha en stark röst i direktsändning, det gäller också att välja orden när man talar med omsorg”, skriver Gun-Liz.

Loa Falkman ser sin kommentar som ett lyckat skämt.

– Man kan inte gå på folk som inte har humor. Petra är en tuff brud, hon kan ta det. Det är energin i publiken som i sätter gränser. Och här fanns det verkligen en enormt fin energi, säger han.

Efter sändningen hade han svårt att förstå tittarnas starka reaktioner.

”Han är galen”

– Det var tråkigt, men jag kan inte känna någonting om det för de kan inte bedöma hur energin var här på Skansen, säger han.

Petra Marklund berättar att hon blev överraskad av Falkmans kommentar.

– Jag tänkte: ”Sa han precis det där?” Sedan tänkte jag att ”shit, vad rolig han är”. Om någon man inte hade haft en relation med hade sagt det, då hade det varit annorlunda. Men vi har skämtat ända sedan han kom hit, han är den galnaste och roligaste som jag har träffat, säger hon.

”Hon är inte dum”

Hon fortsätter:

– Jag kan förstå att man reagerar för att det låter starkt. Men jag tycker ändå att det är skillnad på skämt och allvar, säger hon.

En annan av artisterna under premiärsändningen var Niklas Strömstedt. Han stod bakom scenen under tiden för Petra Marklunds intervju med Loa Falkman.

– Jag hörde inte vad han sa men jag tycker inte att hon är dum i huvudet, säger han.

Ace Wilder blir förvånad när hon får orden återberättade för sig.

– Va? Nej, du skojar? Men ibland blir det så. Man får bjuda på sig själv, säger hon och tillägger att hon tyckte att skämtet var roligt.

Publicerad: