Sjuksköterskor rasar mot ”Syrror”

TV

”Lite verklighetsförankring hade väl inte skadat”

1 av 3 | Foto: ”Syrror” som sänds i TV4.

”Yrkesverksamma vrider sig i skämsplågor” skrev en tittare på Facebook.

Nya sjukhusserie ”Syrror” fick svidande kritik av svenska sjuksköterskor efter premiären.

Men siffrorna visar ändå på succé – över miljonen såg premiären på TV4.

Reaktionerna från landets verkliga syrror lät inte vänta på sig efter att TV4 premiärvisat nya sjukhusserien ”Syrror”.

På kanalens Facebooksida blandas skratt och gråt.

 ”Så extremt pinsamt för oss som vet vad arbetet innebär. Yrkesverksamma vrider sig i skämsplågor”, skriver en sjuksköterska.

Ni har ju inte ett rätt. Borde kanske gjort lite efterforskningar i hur det verkligen ser ut innan ni gör en sådan här serie. Fy skäms”, skriver en vårdanställd.

Alltså... förstår att det är en dramaserie MEN lite verklighetsförankring hade väl inte skadat. Pricken över i var väl ändå när tjejen gick in med dunjacka, stickad sjal på operationssalen”, skriver en narkossjuksköterska.

Men snälla nån TV4?? IVA-patienter ligger inte på akuten!!!! sen helt plötsligt är akut-sskorna op-syrror”, skriver en ambulanssjukvårdare.

Men en del tar dramat i försvar.

Ja tycker vi ska ge serien en chans... Man försöker ju ändå med att visa hur viktig våran profession är inom sjukvården”, skriver en undersköterska.

Och trots kritiken visade premiären på stort intresse från tittarna. 1 035 000 tittare bänkade sig framför programmet i går.

”Måste dramatisera lite”

Elin Kvist är exekutiv producent för ”Syrror”. Hon säger att skådespelarna både fått praktisera på sjukhus innan och att en medicinskt kunnig varit på plats under inspelningarna.

– Sen så tror jag att man få ha lite överseende med att man måste dramatisera vissa saker för att skapa underhållning och en serie som är fångande. Vissa saker tror jag att man kommer att se att okej, så där går det inte till i verkligheten. Men i stort så är det något som vi verkligen har jobbat jättemycket med.

Vissa fniss i publiken

Dagarna innan premiäravsnittet förhandsvisade TV4 ”Syrror” för ett gäng sjuksköterskor. Då fick de positiv respons.

– Man kunde ju höra när de fnissade till över någon detalj eller situation som inte gick till exakt som de brukar göra. Och det vet ju vi – det är ett beslut som vi har tagit, säger Elin Kvist.

Hon tror ändå att de som jobbar i vården kan känna igen sig.

– Till exempel: hierarkier på ett sjukhus. Vilken roll har man som sjuksköterska? Vad har man att säga till om? Det är verkligen något som vi velat lyfta, säger Elin Kvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4