Toppris till Sopranos på Emmygalan

Angels in America satte rekord med elva priser

LOS ANGELES

Tv-bolaget HBO knep de flesta priserna vid Emmy-galan i Los Angeles på söndagen.

Gangsterserien Sopranos tog högsta vinsten, till slut, och miniserien Angels in America satte rekord och tog hem elva priser.

Tony Sopranos själsliv fortsätter att fascinera.
Tony Sopranos själsliv fortsätter att fascinera.

Det var som vanligt en stjärnspäckad tillställning när priserna för årets bästa amerikanska tv-produktioner delades ut för 56:e gången.

Som väntat tog Sopranos hem priset för bästa tv-drama, ett pris som NBC:s politiska drama Vita huset tagit hem fyra gånger.

Rekord

Angels in America, en tv-bearbetning av Tony Kushners pjäs om aids-epidemin, vann fler Emmy än någon annan gjort tidigare, inklusive priset för bästa miniserie. Serien, som visades i Sverige i våras, slog därmed rekordet på nio Emmy som sattes 1977 av tv-serien Rötter, en svart familjs släkthistoria.

Al Pacino och Meryl Streep fick pris som bästa manliga respektive bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare i en miniserie för sina insatser i Angels in America.

– Det finns dagar när jag tycker att jag är överskattad, men inte i dag, sade en förtjust Meryl Streep.

Sopranos fortsätter att prisas

Sopranos, om en maffiaboss i New Jersey, tog hem totalt fyra Emmy. Michael Imperioli utsågs till bästa manliga birollsinnehavare för sin roll som torped. Drea de Matteo, som spelar hans olycksaliga flickvän, vann pris för bästa kvinnliga biroll i en dramaserie.

En belöning som hyllades av kritikerna var Arrested Development som fick pris för bästa komediserie. Den handlar om en problemtyngd familj som försöker hålla ihop när pappan hamnar i fängelse. Serien tog hem ytterligare två Emmy.

Storslam för HBO

Kabel-tv-bolaget HBO, som vuxit från en filmkanal till storproducent av originalprogram, kunde räkna in 32 priser vid galans slut, mer än något annat bolag. Tvåa kom Fox med tio priser och trea NBC med åtta.

Bild-extra

TT-Reuters

Publisert: