SVT:s ”Skam”-wannabe funkar, men har ingen humor

Alva Bratt och Adrian Öjvindsson i ”Eagles”.
Alva Bratt och Adrian Öjvindsson i ”Eagles”.

TV-RECENSION Nu kommer SVT:s nya ungdomssatsning ”Eagles” – med vibbar av både ”Skam” och amerikanska high school-serier.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Eagles
SVT Play
Del 1-4
Av Stefan H Lindén, Anton Nyberg, Michaela Hamilton och Fanny Ekstrand, med bl a Alva Bratt, Adrian Öjvindsson, Edvard Olsson, Yandeh Sallah, Sarah Gustafsson, Per Lasson och Albin Grenholm.


UNGDOMSDRAMA Det har rått lite förvirring kring SVT:s nya ungdomsserie. Har den något med den norska braksuccén "Skam" att göra eller inte?
De inblandade är noga med att påpeka att "Eagles" inte är en svensk version av "Skam" utan en originalidé (av Stefan H Lindén) – men att journalister tar upp frågan är inte så konstigt eftersom SVT själva, på sin webb, faktiskt bokstavligen skrev att ”serien är en svensk version av den norska serien ’Skam’” förra våren, när castingen skulle börja. (En text som de dock har gått in och ändrat i sedan denna text publicerades.)
Om det rör sig om extremt dålig internkommunikation eller om en något ambivalent marknadsföringsplan är oklart, men så här är det i alla fall:
"Eagles" känns på många sätt inspirerad av "Skam", men är på intet sätt en remake, och har ett fokus på idrottskillar som skolans självklara stjärnor som känns rätt oskandinaviskt, och snarare för tankarna till amerikanska high school-serier som "One Tree Hill" och "Friday night lights".
Serien, vars första säsong består av åtta delar, utspelar sig i Oskarshamn. Den före detta NHL-stjärnan Mats Kroon (Per Lasson) har precis flyttat hem från USA med sin familj, och barnen – hockeytalangen Elias (Edvard Olsson) och influencern Felicia (Alva Bratt) – ska nu hitta sina platser i stadens och skolans sociala struktur. Bland lokala förmågor som den lockige hockeyspelaren, tillika Elias främste konkurrent, Ludvig (Adrian Öjvindsson), kaxiga Klara (Sarah Gustafsson) och den ödmjuka sångtalangen Amie (Yandeh Sallah), som snabbt blir vän med Felicia och vars mamma uppenbarligen har en historia med Felicias pappa.
"Eagles" tar sällan den oväntade vägen, och känns lite för ofta som en aningen själlös produkt av utstuderat målgruppstänk. Men de unga skådespelarna är duktiga (gissningsvis blir Öjvindsson en favorit), och serien har en look och ton och ett antal såpiga ingredienser som borde kunna gå hem hos den yngre publiken.
Men något svenskt svar på "Skam", med potential att bli en besatthet även hos vuxna, är den inte. Dels för att den varken känns nytänkande eller fångar tonårens krångliga väsen på samma sätt, dels för att den i princip helt saknar humor.


”Eagles” har premiär på SVT Play den 9 mars.


Se det här också: Andra skandinaviska ungdomsserier som är värda att kolla in är "Semester" (TV4 Play), "Skitlycklig", "Ung och lovande", "Sjukt oklar" och klassiska "Glappet" och "Spung" (som alla finns på SVT Play).


Visste du att... tre nya versioner av "Skam" – en fransk, en tysk och en spansk – ska visas på UR Play under våren?


Just nu... är Albin Grenholm, som spelar hockeycoach i "Eagles", även aktuell i "Jägarna", som får TV4-premiär den 20 mars, och i C Mores och TV4:s finansthriller "Fartblinda", som kommer till hösten.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE