Fint hantverk med potential

Går inte på knock. Spiondramat ”Turn” kan nog arta sig, men premiäravsnittet är lite av en besvikelse.
Går inte på knock. Spiondramat ”Turn” kan nog arta sig, men premiäravsnittet är lite av en besvikelse.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Turn

Del 1

Amerikanskt spionkostymdrama från 2014 av Craig Silverstein, med bl a Jamie Bell, Seth Numrich, Heather Lind, Daniel Henshall och Kevin McNally.

Jamie Bell spelar en 1700-talsbonde som rekryteras som spion av sina barndomsvänner, i det senaste från AMC.

”Turn” är baserad på Alexander Roses bok ”Washington’s spies: The story of America’s first spy ring”, och berättar historien om The Culper Ring; en spionring bildad på order av George Washington under amerikanska frihetskriget, då kolonierna på USA:s östkust stred för självständighet från Storbritannien.

Bell har potential att bli ett stabilt känslomässigt nav som Abe Woodhull; en man som älskar en kvinna men är gift och har barn med en annan, och verkar vara en ständig källa till besvikelse för sin prominente, brittlojale far.

Men pilotavsnittet är onödigt snirkligt, och saknar verkliga hullingar – även om man framåt slutet får ett par smakprov på de spiontrick av den riktigt gamla skolan (kodad tvätthängning, till exempel) som kan komma att göra ”Turn” till en festlig åktur.

Det är fint hantverk – men inledningsvis inte så mycket mer än så.

Vilket känns som lite av en underprestation från kvalitetskabelkanalen som tidigare gått direkt på knock med ”Breaking bad”, ”Mad men” och ”The walking dead”.

Premiär på tisdag 21.00

Publisert: