TV

Potter bäst som bok

TV

Aftonbladet.ses läsare gillar magi, men helst i bokform

Filmerna om Harry Potter har blivit stora succéer över hela världen.

Nu har snart dags för premiär för den femte filmen i serien, "Harry Potter och Fenixorden" och förväntningarna är större än någonsin.

Böckerna och filmerna om Harry Potter har gjort författaren J. K. Rowling till en av Englands förmögnaste kvinnor.

I lagom tempo har en film följt på böckerna för att hålla uppe intresset och nu kommer alltså den femte filmen i serien "Harry Potter och Fenixorden".

Mörkare ton

I kvällens dokumentär får vi följa mastodontarbetet det innebar att föra över alla fantastiska miljöer från boken till film.

Tonen i den nya filmen är ännnu lite mörkare än de tidigare filmerna och Harry och hans kompisar utsetts för allt farligare och starka krafter. Dessutom får kidesen som växt upp med Harry se den allt vuxnare trollkarlens första kärleksscener.

Gillar böckerna mer

Trots att aftonbladet.ses läsare verkar gilla filmerna om Harry Potter (Cirka 60 procent ska se filmen och 41 procent ger filmerna en femma i betyg), så tycker de flesta att böckerna är bättre.

Så här skriver signaturen mizhakatt:

"Böckerna är klart mycket bättre. Jag älskar filmerna också men jag tror att man får mycket mer behållning av filmerna om man läser böckerna först. Trean är min absoluta favorit både som bok och film.".

För signaturen thereshegoes har böckerna haft en viktig betydelse: "För mig är det böckerna som gäller. Jag började läsa böckerna lång innan filmerna kom så självklart har jag alltid undrat hur bra filmerna kommer att bli och om dom följer böckerna. Böckerna är så originella och speciella. Dom har hjälpt mig under svåra perioder och förändrat mitt liv. Filmerna är däremot något som kommer efter. Visst är det kul att få se det hela framför en och att dom finns på vita duken men dom har ju inte allting och tar inte upp allt det som böckerna gör".

Omständligt språk

Alla delar dock inte åsikten att böckerna är bättre än filmerna. Signaturen Lite Vilsen är ett Potter-fan men tycker trollkillen gör sig bäst rörligt:

"Jag är en vuxen kvinna på 47 vårar, och jag är också bokslukare sedan barnsben. I nästan alla fall så tycker jag att böcker är bättre än filmatiseringar, med några få undantag. Böckerna om Harry Potter till hör denna kategori. Jag finner böckerna ganska tråkiga. Jag har till och med provat att läsa dem på orginalspråket engelska, då jag tänkte att de var de svenska översättningarna som var lite misslyckade, men, till min besvikelse, så fann jag Rowlings språkstil i sig själv ganska omständlig och trist. Så för mig är det filmerna som gäller".

Filmen har premiär i Sverige den 13 juli.

Jesper Björnstedt Qvarsell (jesper.bjornstedt@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV