Lennart Ekdal lämnar TV 4

avJonna Säll

TV

Nöjesbladet avslöjar: Slutar på kanalen efter ideologisk strid

1 av 3 | Foto: Karin Törnblom
”Tänker slåss som fan” Lennart Ekdal blev upprörd över att ”Kalla fakta” flyttas till en sämre sändningstid trots att programmet varit en tittarsuccé under hösten. ”Jag har funderat på att lämna kanalen”, sa programledaren till Nöjesbladet då.

Efter skarp kritik mot kanalen – nu slutar Lennart Ekdal på TV 4.

– Klart att den ideologiska striden om kanalens inriktning har spelat in, säger han till Nöjesbladet.

I slutet av januari meddelade Lennart Ekdal, 59, att han

TV 4:s succéprogram ”Kalla fakta”. Flyttad sändningstid och bristande satsningar på samhällsprogram ska ha legat bakom avhoppet. Nu släpper Ekdal nästa bomb.

– Jag har slutat på TV 4, säger han till Nöjesbladet.

– Det beror till viss del på det som har hänt. Det gjorde att jag tappade lusten. Men jag har varit där länge och nu är det dags att göra något annat, fortsätter han.

Först valde kanalen att flytta ”Kalla fakta” från bästa sändningstid på onsdagar till 19.30 på söndagar. Sen krävde kanalledningen att Ekdal skulle leda uppföljningsprogrammet som sänds live i TV4 News. Men då

.

– Vi hade en rätt

, men skiljs som vänner.

”Viktigt att stå upp”

Nu är det i stället Lena Sundström, 41, som tar över Ekdals roll.

– Det blev en märklig omständighet kring det hela. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att vi journalister faktiskt står upp. Det gäller inte bara TV 4 utan alla medier. Mediaägarna har blivit ängsligare och mindre publicistiska överlag och det är en styggelse. Nu hade jag råd att bråka men det är det ju inte alla som har.

Det är med blandade känslor som han nu har lämnat kanalen och arbetskamraterna sedan många år tillbaka.

– Det är klart att jag känner väldigt starkt för ”Kalla fakta” och den redaktionen. Inte minst för att det gick så bra i höstas – allt var på plats. Vi hade ett stort genomslag och slog ”Uppdrag granskning”, det kunde inte bli bättre. Det var synd att jag inte kunde fortsätta.

Flera jobb på gång

Men utan arbete är han inte länge. Tv-profilen avslöjar att han har fått flera olika jobbförslag. Exakt vad det blir vet han inom ett par veckor. Till dess tar han en välbehövlig semester.

– Jag kommer att spela lite gitarr, läsa böcker och promenera i vårsolen.

Under torsdagskvällen har TV 4:s ”Fuskbyggarna” säsongspremiär. Ett program Ekdal leder tillsammans med Martin Timell, 55.

Nöjesbladet har sökt TV4:s programchef Fredrik Arefalk som via sms hälsar att han sitter i möte.