En förvirrad Netflix-thriller med en skandaldålig twist

”Anatomy of a scandal”.
”Anatomy of a scandal”.

TV-RECENSION Vill Netflix nya ”Anatomy of a scandal” säga något om makt, samtycke och sexuella övergrepp? Eller vara en erotisk thriller?

Man blir förvirrad.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Anatomy of a scandal

Netflix

Av David E Kelley och Melissa James Gibson, med bl a Sienna Miller, Michelle Dockery, Rupert Friend, Naomi Scott, Josette Simon, Geoffrey Streatfeild, Joshua McGuire.


JURIDISK THRILLER Makt, privilegier, samtycke, gråzoner inom lagen och förljugna äktenskap. Det är ingredienserna i ”Anatomy of a scandal”, som är baserad på Sarah Vaughans bok och tänkt som den första säsongen i en antologi om personliga och politiska skandaler inom Englands elit.

Bakom serien ligger veteranen David E Kelley (”Big little lies”, ”The undoing”) tillsammans med Melissa James Gibson.

Sienna Miller spelar Sophie, som har vuxit upp välbärgad och sedan länge lever i lycklig tvåsamhet med parlamentsledamoten och ministern James Whitehouse (Rupert Friend). En tillika vacker och privilegierad person som hon träffade när de båda studerade vid Oxford och han var medlem i The libertines – en dekandent och hårt festande klubb för rikemanssöner.

Men nu krackelerar fasaden.

James har nämligen haft en fem månader lång affär med en underordnad, Olivia Lytton (Naomi Scott). Och medan Sophie initialt väljer den traditionella vägen för en kvinna i den här typen av situation – det vill säga att ligga kvar som en dörrmatta, och stötta sin man i det offentliga – blir det allt svårare för henne att hålla sig kvar på den när Olivia anklagar James för en våldtäkt. Som ska ha ägt rum i en hiss efter att deras affär avslutades. 

Michelle Dockery spelar åklagaren Kate Woodcroft, som tar sig an fallet med en beslutsamhet som tangerar det personliga. 

”Anatomy of a scandal” har en bra ensemble och en hyfsat engagerande upptakt. Men för varje avsnitt blir förvirringen allt större kring vad serien egentligen vill göra – tala aktuellt allvar om orättvisor och missförhållanden i ett juridiskt drama, eller kittla med just de samma i en erotisk thriller? Och när logiken plötsligt kastas helt överbord med en absurd twist kapsejsar hela bygget.


”Anatomy of a scandal” har premiär på Netflix den 15 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

Michelle Dockery spelar åklagaren Kate Woodcroft.
Michelle Dockery spelar åklagaren Kate Woodcroft.

Publisert:

LÄS VIDARE