Reklammakarna tog över allsången

Triad.

SVT bröt mot sina egna regler.

Allsångsfinalen blev en skamlös reklamfest.

Det är tack vare tv-avgiften som allsångens existerar, det är vi som betalar Måns Zelmerlöws lön.

Därför ska vi förvänta oss att SVT håller sig till sina egna regler.

I ”Allsång på Skansen” får man inte göra reklam för sina nya album. De är helt enkelt noga med att artister inte använder programmet som reklamplats eftersom public service inte får gynna kommersiella intressen och ska förhindra smygreklam.

Trots det har SVT gjort bort sig och fick Måns Zelmerlöw att driva på gårdagens skamlösa reklamfest i direktsändning.

Dirigenten Anders Berglund fick obehindrat prata på om sina kommande konserter. Operasångaren Loa Falkman om musikalen ”Romeo & Julia” – som han i höst gör tillsammans med Måns. Björn Skifs om sin kommande skiva.

Kristian Luuk fick inför miljoner tittare göra reklam för SVT-programmet ”Maestro”, som passande har premiär på måndag. De filmade till och med nyhetsankaret Claes Elfsberg lite extra i publiken, antagligen för att även han medverkar i ”Maestro”.

Men det var när Måns rabblade på likt en präst i predikstolen om SVT:s hösttablå som jag fick en riktigt besk smak i munnen. Mot slutet klämde han nästan tvångsmässigt in att både Nanne Grönvall och hans egen sidekick Anton Lundqvist är med i SVT:s premiär av ”Gäster med gester” på lördag. Och Niklas Strömstedt i ”Tack för musiken” samma kväll.

SVT kanske skulle klara sig från granskningsnämnden, men som tv-tittare tog reklamhetsen fokus från de vackra tonerna.

Allsångsfinalen blev också en testosteronfiesta. Inte för att jag är förvånad. Det känns ändå väldigt typiskt SVT att bjuda in ett gäng ”riktiga” karlar på scenen i kavaj och fluga när det nalkas storstilad final. Och Nanne Grönvall på ett hörn någonstans i slutet.

Men, jag ska inte avsluta allsångssäsongen med enbart anklagelser om regelbrott och gubbfixering.

Reklamaren Måns Zelmerlöw har svept genom programmet som en frisk fläkt och lyft hela allsången. Därför skulle jag bli förvånad om han inte är tillbaka på samma scen, med samma prydliga fluga runt halsen, nästa år.

Förhoppningsvis med Lena Philipsson vid sin sida.

Helena trus