”Jag ska bli sjungerska”

TV

Hon kämpade i 26 år – nu har ”Idol”-vinnaren Marie Picasso äntligen nått sitt livsmål

1 av 5 | Foto: Lång resa Sedan 2-åriga Marie Picasso ville "bli sjungerska" har det hänt en hel del: "Big Brither", utvik i Slitz, falska lögften om skivkontrakt. Men igår blev drömmen verklig.

Marie Picasso, två och ett halvt: ”Jag ska bli sjungerska när jag blir stor.”

26 år senare kammar hon hem segern i ”Idol 2007”.

– Jag tror att hennes brokiga förflutna har gynnat henne, säger pappa Lars Pettersson.

Det skiljer nio år mellan ”Idol”-vinnaren Marie Picasso och tvåan Amanda Jenssen. De nio åren kan ha varit avgörande för segern i Globen i fredags, tror Lars Pettersson, 62.

– Marie har gått på flera minor här i livet, men hon har lärt sig en massa av det. I dag är hon en mogen kvinna, redo att ta Musiksverige med storm, säger han till Aftonbladet.

Marie Picassos historia börjar i ett villaområde i den lilla orten Strömsholm, ett par mil utanför Västerås. Där växte hon upp tillsammans med pappa Lars och mamma Doris, samt storasystrarna Veronica och Martina.

Var en pojkflicka

Unga Marie Picasso var en pojkflicka, utan minsta intresse för tjejleksaker som dockor. Under ledning av fem år äldre grannflickan Linda Rosing tränade Marie Picasso hellre avancerade akrobatkonster på familjen Petterssons tomt.

Och sjöng.

– Marie har alltid sjungit. Oavbrutet. Hon var inget vidare på kurragömma. Man hörde henne på långt håll, säger Lars Pettersson och skrattar.

Kent Thelin, Marie Picassos musiklärare i årskurs

4–9, känner igen sig:

– Det var så jag lade märke till henne första gången. Hon var bara tio, men vilken känsla! säger han.

Kent Thelin har aldrig glömt sin före detta mönsterelev. De fortsatte höras efter att Marie Picasso gått ut nian, ända tills hon hoppade av musikgymnasiet i Västerås, efter bara tre månader.

– Jag var en av dem som försökte övertala henne att gå klart skolan, men det gick inte. Hon var fast besluten om att satsa på artistkarriären, säger Kent Thelin.

”De lovade guld”

Bakgrunden till detta var en kväll på musikkrogen Village i Västerås. Marie Picasso var på plats för att titta på sin väninna, som skulle uppträda.

I logen efteråt kvittrade hon på som vanligt, inför en radioprofil med kontakter.

Det dröjde inte länge förr-än skivbolagsfolket knackade på familjen Petterssons dörr.

– De lovade guld och gröna skogar, det talades om Sverige-, Europa- och Japanlansering. Marie var otroligt blåögd på den här tiden. Det är klart att hon blev förhoppningsfull, säger Lars Pettersson.

Artistkarriären lät dock vänta på sig. När Marie Picasso var 17 skildes hennes föräldrar och något år senare flyttade hon till en egen lägenhet i Västerås.

Hon hankade sig fram i

några år, innan hon bestämde sig för att söka lyckan i huvudstaden.

2001 vek hon ut sig i herrtidningen Slitz och året därpå dök hon upp som joker i Kanal 5:s skandalsåpa ”Big brother”.

– Det var så klart igen höjdare. Varken jag eller Doris var särskilt glada. Men Marie var myndig. Vi hade inget att säga till om, säger Lars Pettersson.

”Hon är helt fantastisk”

Han vill inte kommentera vare sig Slitz eller ”Big brother” närmare än så. Hans dotter har lämnat den tiden bakom sig, så också föräldrarna.

– De senaste åren har hon visat att hon kan försörja sig på andra talanger. Hon har varit jättebra som programledare i tv. Och ”Idol”! Marie har äntligen blivit den ”sjungerska” hon drömt om, säger Lars Pettersson.

”Idols” jurymedlem Peter Swartling, 44, håller med:

– Marie hade några veckor i början av programmet när det låste sig för henne, men på sistone har hon lyckats koppla på alla känslor. Hon var bra redan på uttagningen i våras, men nu är hon helt fantastisk, säger han.

Maries första dag som Idol

03.00 Hemfärd från Café Opera.

06.45 Väckarklockan ringer. Efter ett par snoozar stiger Marie upp.

07.30 Hämtas av skivbolaget Sony/BMG med taxi vid Hotel Anglais.

07.45 Anländer till TV 4.

07.55 Sminkas.

08.30 Repeterar vinnarlåten ”This moment”.

09.17 Framför ”This moment” i ”Nyhetsmorgon”.

09.22 Intervjuas av ankarmannen Jesper Börjesson.

09.35 Träffar vinnarna av TV 4.se:s webbspel ”Idol-manager”, Fredrik Öberg, 17, och Tony Galic, 18.

09.55 Inleder chatt på TV 4.se.

10.36 Lämnar TV 4-huset i taxi.

10.43 Stannar till vid Sandy’s på Stureplan i Stockholm. Smiter upp på hotellrummet med sin sallad för ett par timmars vila.

14.53 Lämnar hotellet.

15.09 Anländer till studio Cosmos vid Skärmarbrink.

20.45 Klar i studion.

21.45 Äter middag hemma hos en av sina systrar.

23.04 Marie stänger av telefonen.

Fakta: Marie

Namn: Marie Picasso (född Lilly Marie Pettersson). Ålder: 28 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Familj: Mamma, pappa och två systrar, 38 och 40 år. Yrke: Artist. Har varit programledare för spelprogrammen ”Game-On” i TV 400, ”Järnkoll” i TV 4 Plus, ”Nattliv” i TV 4 och ”Dixie” i Kanal 5. Deltog i Kanal 5:s dokusåpa ”Big brother” 2002 . Vek ut sig i herrtidningen Slitz 2001. Inkomst: 279 300 kronor (taxeringsår 2007). Aktuell: Vinnare av TV 4:s talangjakt ”Idol 2007”.

Pappa Lars om Maries...

... fördelar

”Marie har verkligen fått allt: utseende, bollsinne, läshuvud, musikalitet och ödmjukhet.”

... envishet

”Marie är otroligt målmedveten och envis. Hon vill klara allt själv. Om man sa åt henne att göra något när hon var liten svarade hon alltid ”kan själv, dumkicka”.

... idoler

”Marie har alltid älskat Madonna, det gör hon än i dag. När vi var i London 1996 var hon jättenära att få möta henne. Vi sprang rakt in i ett pr-jippo för filmen ”Evita”. Marie väntade utanför kravallstängslet i flera timmar. Prins Charles och Rod Stewart dök upp, men inte Madonna. Numera lyssnar Marie även mycket på Celine Dion.”

... USA-planer

”Året var 2001 och vi skulle semestra på Hawaii. Vi stannade i Los Angeles på vägen och Marie blev helfrälst. ’Här ska jag bo, pappa’, sa hon. Så vi får väl se. Hon kanske gör musikkarriär där också så småningom. I så fall följer jag efter.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol