Filmtips 10 juli

Foto: northern lights
Andrine Saether spelar en frånskild kvinna i denna spännande norska kriminalhistoria.
TV

Evas öga

En spännande norsk mordthriller.

Bygger på en roman av välkända norska deckarförfattarinnan Karin Fossum.

Ännu en av hennes böcker om kommissarie Sejer har filmats, samma år, fast som miniserie i fyra avsnitt.

Även där spelade Bjørn Sundquist huvudrollen.

Den här historien börjar med att två mord begås i den stad där Sejer är ansvarig för att upprätthålla lag och ordning.

Till att börja med ser han inget samband mellan brotten. Inte förrän han börjar rota i offrens liv och märker att båda har känt Eva ( Andrine Saether), en frånskild kvinna.

Och när Sejer forskar vidare, verkar denna kvinna vara en lika svårlöst gåta, som mordfallen"

Regissör för filmen är Berit Nesheim som tidigare är mest känd för ungdomsfilmerna "Frida - med hjärtat i handen" (1991) och "Högre än himlen" (1993) samt för den Oscarsnominerade dramakomedin "Söndagsänglar" (1996).

Här visar Nesheim att hon även behärskar thrillerformatet.

Bland skådespelarna i de ledande rollerna återfinns Sverre Anker Ousdal, välkänd för den svenska publiken senast i tv-serien "Familjen". (Evas øye, 1999)

SVT 1

21.30

Kaos i kulissen

En rolig amerikansk komedi om livet bakom kulisserna på en teater, där man spelar en springa-i-dörrar-fars. Bra skådespelare som Michael Caine, Denholm Elliott (1922- 1992), Carol Burnett och Christopher Reeve. Förlagan, Michael Frayns pjäs, har spelats på flera svenska scener. (Noises off, 1992)

TV 1000

16.00

Hundhotellet

Rolig, charmig och spännande tecknad barnfilm, av Per Åhlin. Hunden Sture ( Hans Alfredsons röst) kommer ett mysterium på spåren och möter udda figurer när han tar in på Hundhotellet. (2000)

TV 1000 Cinema

10.40

Bortom apornas planet

Första uppföljaren till kultfilmen "Apornas planet" (1968), som för en yngre publik nu är mer känd via Tim Burtons nyinspelning från i fjol.

James Franciscus (1934-1991) spelar astronauten som skickas ett par tusen år in i framtiden för att leta efter Taylor ( Charlton Heston), den astronaut som första filmen kretsade kring.

Han upptäcker hemligheten bakom förintelsen av mänskligheten och hamnar mitt i en strid mellan apor och mänskliga mutanter som överlevt en kärnvapensprängning.

Hyfsad action, men saknar den första filmens originalitet. (Beneath the planet of the apes, 1970)

TV 4

0.00

Malcolm X

Spike Lees skildring av Malcolm X liv. Han var gangster och knarkare, innan han togs om hand av en islamitisk organisation och blev en omstridd rebell-ledare. Han mördades 1965, blott 39 år gammal. Denzel Washington är lysande i huvudrollen. (1992)

TV 1000 Cinema

17.40