Upplagt för debatt - mellan Carola och Jonas Gardell

För ett år sedan var de i hetsig homodebatt.

Nu blir Jonas Gardell och Carola arbetskamrater i Melodifestivalen.

Carola är en av programledarna i årets Melodifestival.

I år arbetar och medverkar fler öppet homosexuella med Melodifestivalen än någonsin. Men i december 2001 väckte Carola Häggkvist stor uppmärksamhet när hon berättade om sin syn på homosexuella i en stor intervju i QX.

- Visst, jag har blivit mer vidsynt i min attityd gentemot homosexuella, men för mig kommer homosexualitet alltid att vara onaturligt, sa hon då till QX.

Varför då?

- För jag får inte ihop fortplantningsekvationen. Sen kan jag ju inte tappa all min tro och det jag stått för tidigare. Då förlorar jag min trovärdighet, sa Carola till QX.

Omvända med förbön

Många blev rasande när den populära sångerskan sa att homosexualitet kunde botas genom förbön.

- Men jag känner människor som blivit straighta efter förbön. Och som lever lyckliga i en man- och kvinnarelation i dag, sa hon till QX.

Carola, som inom många gay-kretsar är något av en ikon, tappade där i popularitet. Och i förra årets Melodifestival fick hon en känga av Jonas Gardell, som i år leder finalen av Melodifestivalen tillsammans med maken Mark.

I ett avsnitt av den populära schlagerskolan som han ledde gav han sig på Carolas frisyr med orden:

- Dålig frisyr, ja. Men den går säkert att bota med förbön, precis som så väldigt mycket annat, sa han syrligt i inslaget.

Bad om ursäkt

Kommentaren var en skämtsam revansch på hennes kritiserade uttalanden om homosexuella.

Några veckor senare lämnade Carola ett öppet brev för publicering i just QX.

"Jag inser att jag har sårat många homosexuella, vilket jag är uppriktigt ledsen över", skrev hon då och berättade att hon själv mått dåligt efter den stora uppmärksamheten.

"Jag är verkligen ledsen över den smärta mina uttalanden i intervjun vållat för många, vilket aldrig var min mening (...), skrev Carola.

Publisert: