Karolina Fjellborg

Ernst Kirchsteiger har inte förändrats – men tiderna har det

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

TV-KRÖNIKA Ernst Kirchsteiger kör sitt vanliga race i "Jul med Ernst". Men något har förändrats.

Plötsligt känns han nästan... vanlig.

Efter sommarens kvarnbråk och den senaste tidens glögghaveri är Ernst Kirchsteiger i gång och julstökar på sitt karakteristiska sätt igen, i TV4:s "Jul med Ernst". Den här gången i Sjömagasinet på Saxå herrgård i Värmland, i sällskap av hunden Sherman.
Huset är läckert och omgivningarna vackra, men backen är bar och det är uppenbarligen varmt, så det blir ganska jämnt skägg mellan klimatångest och julkänslor.

I år igen, ska tilläggas. För den här produktionen envisas med att hålla sig i landets snöosäkrare delar, och har inte tagit sig till Norrland sedan den första säsongen spelades in i Funäsdalen 2008.

Men nog om det och över till Ernst.

Han gör trätomtar med fårskinnsskägg, han gör en hemgjord julstjärna, han gör nya kuddöverdrag att knyta fast över de gamla, han slänger upp ett linnetyg över väggen och målar ett träd, han gör en snurrande granspeldosa. Han bakar brownies, fransk nougat och tryfflar, han gör egen senap, han lagar vorschmack, och efter att ha fått "en vision av en sugga som ligger lite lojt på sidan och ett helt gäng små kultingar som äter på henne" beger han sig till en sockerbagare och gör ett koppel med marsipangrisar.

Han pysslar för glatta livet med andra ord, och strösslar allt med sina patenterade "ernstismer".

Ändå känns det som att någonting har förändrats.

När Ernst slog igenom, med sina sägningar och sin lantliga typ av metrosexualitet, var han ett unikum.

Men i jämförelse med TV4:s nya, ännu mjukare, hästlängder mer excentriska och dessutom trendigt 100 procent ekologiska citatmaskin Gustav Mandelmann, framstår han plötsligt som relativt dämpad. Och i en tid då i princip varenda medelklassman har gjort medveten matlagning och jakt på bra råvaror till en sport, känns han nästan lite gammaldags.

En medelålders man med en trogen hund, som tillagar kött utan att tala om var det kommer ifrån och äter raffinerat socker utan att få panik.

En helt vanlig karl nästan – om det inte vore för att han även syr kuddfodral.
Tiderna förändras.


”Jul med Ernst” har säsongspremiär i TV4 den 6 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE