De får hjälp av Filip & Fredrik

avJon Forsling

TV

Duon ska hitta sällskap åt fyra ensamma människor i Kanal 5:s nya storsatsning

Foto: Roger Lundsten
Åker till Värmland Fredrik Wikingsson och Filip Hammar vill göra ett tv-program om ensamma människor fritt från klichéer. ”Vi har de godaste av avsikter med det här programmet”, säger Fredrik Wikingsson.

Sökes: en kompis.

Finnes: fyra ensamma människor i Värmland.

Här är deltagarna i Filip och Fredriks nya tv-satsning ”Lite sällskap”.

Programidén är enkel.

Med start om en dryg vecka beger sig Filip Hammar, 35, och Fredrik Wikingsson, 36, till hjärtat av Värmland. Där ska de lära känna fyra människor som av olika skäl känner sig ensamma – och sedan hjälpa dem att råda bot på det.

– Vi ska försöka undvika alla klichéer som dyker upp när ensamhet ska skildras i svensk reality-tv. Du vet: den ensamme mannen som står och steker en köttbit och lägger på lite ananas, som i ”Torsk på Tallinn”. Vi har de godaste av avsikter med det här programmet, säger Fredrik Wikingsson.

Inget dejtingprogram

Verkar de fyra personerna här ovan intressanta? I så fall går det att anmäla sitt intresse på Kanal 5:s hemsida med start i dag. Ett få utvalda får sedan chansen att träffa deltagarna framför kamerorna – men Fredrik Wikingsson poängterar att ”Lite sällskap” inte är något dejtingprogram:

– Vi är medvetna om parallellerna till program som ”Bonde söker fru”, men det här blir annorlunda. Jag ser det mer som en dokumentär om två killar som drar till Värmland för att ge en vitamininjektion till några ensamma människor.

”Gör bra grejer”

Stellan Danielsson, 33, jobbar på ett industriföretag i Säffle. När hans bästa vän ”Pinnen” nyligen skaffade fru och barn stirrade Stellan plötsligt ensamheten i vitögat. Nu välkomnar han Filip och Fredriks hjälp.

– Bor man i Stockholm går det ju att träffa någon, men här i Säffle finns inte många tjejer. När man blir äldre gäller det att hitta någon man fungerar med. Man har inte tid att slösa fyra år på något som det inte blir något av, säger han.

Känns det läskigt att skylta med sin ensamhet i tv?

– Risken är ju att man framstår som ett fån, men jag tror det kommer att bli bra. Filip och Fredrik brukar ju göra bra grejer, säger Stellan.

”Lite sällskap” har premiär på Kanal 5 i höst.