”True detective” upprepar sig – på ett bra sätt

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: HBO.
Mahershala Ali i ”True detective”.

TV-RECENSION Glöm säsong två. Den nya säsongen av ”True detective” tar den säkra vägen och återvänder till det som fungerade så bra från början.


True detective
HBO Nordic
Säsong 3, del 1-5
Av Nic Pizzolatto, med bl a Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Ray Fisher, Mamie Gummer och Scoot McNairy.


KRIMINALDRAMA Efter en oförglömlig första säsong som blev ett fenomen – och en andra säsong som folk älskade att hata – är "True detective" tillbaka med en tredje säsong som tar serien tillbaka till dess rötter.
På gott: Den som kommer för stämningen, de fulsnygga, bonnläppsbefolkade sydstatsmiljöerna, tidshoppen, de grubblande machopoliserna i par, hallucinationerna och det ogenomträngliga mörkret, får sitt lystmäte.
Och på ont: "True detective" 3.0 är i princip en mycket välgjord men lite blekare kopia av det oefterhärmliga originalet, snarare än den uppdaterade version som hade krävts för att göra ordentligt avtryck i dag – fem år och x antal becksvarta "peak tv"-kriminalserier senare.

Mahershala Ali spelar, och är fantastiskt bra i, huvudrollen som Arkansas-polisen Wayne Hays, som jagas av ett och samma brutala kriminalfall på tre olika tidsplan över 35 års tid.
1980, då han och kollegan Roland West (Stephen Dorff, också stark), som båda är Vietnamveteraner, utreder försvinnandet av ett syskonpar från ett trasigt hem med två grälande föräldrar (Mamie Gummer och Scoot McNairy) i en deppig liten håla i Ozarkområdet.
1990, då fallet öppnas på nytt efter att nya bevis har dykt upp och Hays – som nu är gift och har barn med en av de försvunna barnens engelsklärare (Carmen Ejogo) – får en chans att väcka liv i sin havererade karriär.
Och 2015, då en åldrande Hays blir intervjuad för en "Making a murderer"-liknande true crime-dokumentär, och får en sista möjlighet till ett avslut – och kanske också personlig botgöring – samtidigt som han brottas med de tidiga stadierna av demens.
Nic Pizzolatto återanvänder som sagt mycket från sin första bejublade säsong – och det inkluderar till viss del även de omskrivna problemen med kvinnorollerna (till exempel är det väl tveksamt om ens den risigaste av mödrar skulle skrika ut sin sorg och ånger med orden "Jag har en hoooras själ!", som Gummers Lucy Purcell gör i en olycklig scen här).

Men vad gäller rå, plågad manlighet, ondska på vischan-atmosfär, absorberande kriminalmystik och skådespeleri med hög svansföring, har "True detective" hittat tillbaka till riktigt fin form.


Säsong tre av ”True detective” har premiär på HBO Nordic den 14 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM