Januarinytt: 13 serier som rivstartar tv-året 2019

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Channel 4/HBO/SVT.

TV

Nytt år, nya tv-serier! Här är 13 sköna titlar att börja 2019 med.

1. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv


Den tredje och sista säsongen av Netflix gotiskt snygga, makabra och roliga serie efter Lemony Snickets "A series of unfortunate events"-böcker har landat. Den består av sju avsnitt baserade på "Den slippriga sluttningen", "Den gruvliga grottan", "Den fördröjda finalen" och "Slutet".
Netflix, 1 januari


2. De dagar som blommorna blommar


Manusförfattare Jonas Gardells, regissör Simon Kaijsers och producent Maria Nordenbergs tredje samarbete efter "De halvt dolda" och "Torka aldrig tårar utan handskar" gjorde i alla fall inte mig besviken. Tre timmar stora känslor och tragik, om familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson, från 70-talet och framåt.
SVT, 1 januari


3. Brexit


Det här är visserligen inte en tv-serie – men däremot en tv-film du nog vill se. I "Brexit: The uncivil war", som alltså handlar om Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, spelar Benedict Cumberbatch Dominic Cummings, som grundade Vote Leave-kampanjen.
HBO Nordic, 7 januari


4. Sex education


Brittisk dramakomedi med Gillian Anderson. Hon spelar en sexterapeut vars son (Asa Butterfield) – som visserligen är oskuld men ändå något av en expert på ämnet sex i och med mammans yrke – öppnar upp en hemlig sexterapiklinik på sin skola tillsammans med en tjejkompis, för att höja sin sociala status. (OBS! Kolla in svensken i trailern, vid 0.17!)
Netflix, 11 januari


5. Titans


Nytt superhjältedrama baserat på DC Comics ”Teen Titans”, om ett gäng unga superhjältar som bildar lag för att rädda planeten.
Netflix, 11 januari


6. Operation Klotty


Ny skruvad dockserie från Björn Carlberg, som gjorde kultiga "Kjell". Så här beskriver SVT "Operation Klotty":
Möt nyrika Renata, hennes barskrapade bilhandlar-make Klotty, tonårsdottern Paula, högadliga väninnor, holländska friare, danska sekreterare och vanartiga vänner i Operation Klotty, den mustigaste tv-serien sedan Dallas.
SVT, 12 januari

”Operation Klotty”.
Foto: SVT.
”Operation Klotty”.

7. True detective


Nic Pizzolattos antologiserie är tillbaka med en tredje säsong. Handlingen utspelar sig på tre olika tidsplan, och Oscarvinnaren Mahershala Ali gör huvudrollen som en polis som utreder ett makabert brott rörande två försvunna barn i Ozarkområdet. Stephen Dorff spelar hans kollega, och andra på rollistan är Carmen Ejogo och Mamie Gummer.
HBO Nordic, 14 januari


8. Agatha Raisin


Ashley Jensen är tillbaka som hobbydeckare i pittoreska, lantliga miljöer, i den här charmiga och komiska Agatha Christie-pastischen.
C More, 14 januari


9. Butterfly


Brittisk miniserie i tre delar om 12-årige Max, som börjar inse att hon är en transtjej och vill övergå till att bli Maxine. Anna Friel och Emmett J Scanlan spelar de frånskilda föräldrarna.
SVT, 15 januari


10. Sommaren med släkten


Kanal 5:s sommarkomedi med Christine Meltzer, Peter Magnusson, Rakel Wärmländer, Christopher Wagelin, Anki Lidén, Krister Henriksson och Jonas Karlsson är tillbaka med en tredje säsong. Gästspelar gör bland andra Martina Haag, Amanda Ooms och Vanna Rosenberg.
Kanal 5, 20 januari

Foto: Magnus Selander/Kanal 5.
”Sommaren med släkten”.

11. Black Monday


Komediserie som utspelar sig på 80-talets Wall Street, och berättar en sorts alternativ historia om vad det egentligen var som orsakade den stora börskraschen den 19 oktober 1987, känd som "svarta måndagen". Huvudrollerna spelas av Don Cheadle, Andrew Rannells och Regina Hall.
HBO Nordic, 21 januari


12. SMILF

Hemsk titel (Single/Southie mother I'd like to fuck) – men en rätt bra serie. Nu är "SMILF", av och med Frankie Shaw, tillbaka med en andra säsong. Om en ensamstående morsa i södra Boston.
HBO Nordic, 21 januari


13. Black earth rising

Hyllad brittisk serie om en kvinna som räddades från folkmordet i Rwanda och togs till Storbritannien som barn, men blir konfronterad med sitt tragiska förflutna när hennes adoptivmamma ställer en krigsförbrytare inför rätta.
Netflix, 25 januari


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE