Martina Haags farfar var misstänkt agent

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Flydde under andra världskriget - utreddes för spioneri

1 av 4

Martina Haags släktforskning tog en oväntad vändning.

Hennes farfar som flydde till Sverige på 40-talet misstänktes vara en brittisk agent.

I kvällens avsnitt av SVT:s ”Vem tror du att du är?”, programmet där kända svenskar får hjälp att släktforska, är det Martina Haags, 52, tur att avslöja familjehemligheterna. Hennes farfar, Kaarel Uusma, står för den största skandalen när han blev misstänkt för att vara en brittisk spion. Detta efter att han ljugit under ett förhör efter sin flykt från Estland till Sverige under andra världskriget.

– Har jag alltså en James Bond-farfar? frågar Martina Haag sig under programmet.

Historisk i Estland

Huruvida Kaarel Uusma faktiskt var en spion eller inte får man inte reda på då Säpos dokument fortfarande är sekretessbelagda. Men det man vet med säkerhet är att Kaarel Uusmas brittiska affärskompanjon var en agent.

Redan innan Kaarel Uusma flydde till Sverige med sin familj skapade han historia i Estland. Han, tillsammans med sina vänner, var den första att hissa den estniska flaggan år 1918 för att markera landets självstyre. 

Fortsättningen dröjer

Men för att få reda på sanningen om sin farfar och om det stämmer att han faktiskt var en brittisk spion måste Martina Haag vänta. För först efter 70 år blir de hemligstämplade dokumenten tillgängliga, men det är några år kvar tills dess.

– Det är det som är så hopplöst med släktforskning, det blir aldrig klart, säger Martina Haag.

Nöjesbladet har sökt Martina Haag för en kommentar.

Avsnitt två av ”Vem tror du att du är?” sänds i SVT1 i kväll kl 20.

Publicerad:

LÄS VIDARE