Nu nobbar SVT eliten

avHelena Trus, Joacim Forsén, Erik Sidung, Niklas Strömberg

TV

Veteranerna rensas bort i Melodifestivalen

Nordman, Alcazar och Linda Bengtzing är några av artisterna som fått sina bidrag refuserade.

De har symboliserat den svenska Melodifestivalen under 2000-talet.

Nu rensar SVT:s nya taktik ut schlagervärldens låtskrivardemoner och superstjärnor.

– Juryn har fått strikta instruktioner att gå på låten och förbise artisten, säger Christer Björkman.

I går presenterades de 27 första bidragen i Melodifestivalen 2010. Och med det står en sak klar: årets startfält markerar en stor förändring.

Från att ha dominerats av landets mest kända artister och namnkunnigaste låtskrivare präglas tävlingen så här långt av en lång rad schlagernykomlingar.

– Årets jury har fått strikta instruktioner att gå på låten och förbise artisten i det här skedet. Och de har fått väldigt tydliga direktiv om att det ska vara en bredd både i genre, låtens komposition och i texterna, säger tävlingsproducent Christer Björkman.

De har refuserats

SVT:s nya giv avspeglar sig tydligt i startfältet.

Etablerade artister som Alcazar, Scotts, Nordman, Pandora, Linda Bengtzing och Style har alla sjungit in bidrag men fått dem refuserade.

Likadant ser det ut bland låtskrivarna. Schlagerdemoner som Bobby Ljunggren, Thomas G:son och Fredrik Kempe, som brukar stå för hälften av bidragen, har bara fått med enstaka låtar. I år är nära hälften av upphovsmännen debutanter.

Enligt källor med insyn är de största skillnaderna att det är fler kvinnliga artister, mer pop/rock och betydligt mindre schlager.

– Den enda schlagerlåten sägs vara Pernilla Wahlgrens låt, säger en källa.

Bara en ren schlager

Christer Björkman bekräftar att startfältet blivit bredare i år. Genrer som världsmusik, dödsmetal och grunge har tillkommit.

– Om man med schlager menar renodlad schlager med svensk text så finns det bara en i startfältet. Men det finns flera som man kan kalla schlagerpop, säger Christer Björkman.

Melodifestival-veteranen Alexander Bard, 48, tror inte att SVT:s nya inriktning kommer att gynna tävlingen.

– Det är inte lika många spännande artister som är sugna på att ställa upp i år. Då blir det debutanterna som får göra det, och då minskar mediernas intresse, säger han.

Men med 27 klara bidrag återstår totalt fem jokrar. Därför finns fortfarande en liten chans för de etablerade schlagerstjärnorna att få en plats i Melodifestivalen 2010.