Netflix svenska ”Störst av allt” är riktigt, riktigt bra

Streamingjättens första svenska serie

TV-RECENSION Gott att just ”Störst av allt” blev Netflix första svenska originalserie. Den är nämligen förträfflig.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Störst av allt
Neftlix
Säsong 1
Av Camilla Ahlgren, med bl a Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik, Anna Björk, Reuben Sallmander, William Spetz, Rebecka Hemse och Helena Af Sandeberg.


KRIMINALDRAMA Det viktigaste först: Netflix första svenska originalserie är förträfflig. Bland det absolut bästa med fokus på unga människor som streamingjätten har satt sitt namn på hittills.
"Störst av allt" – som är baserad på Malin Persson Giolitos rättegångsthriller med samma namn från 2016, skriven av rutinerade Camilla Ahlgren och producerad av FLX för Netflix – kretsar kring en skolskjutning i förnäma Djursholm. Kring händelserna som ledde fram till den och kring det rättsliga efterspelet.
Vi släpps ner i handlingen mitt under dådet. Vi ser blod och hör skrik, men ser aldrig exakt vad som händer. Poliser kommer in och för bort Maja Norberg (Hanna Ardéhn); en överklasstjej från en ordnad familj som snart skulle ta studenten, men nu i stället står anklagad för mord.
Men vad var det egentligen som hände? Och hur kunde det hända?
Händelser på två olika tidsplan varvas sedan för att leda oss till svaren.
Dämpade, tunga och smärtsamma scener från häktet, förhören, en begravning och till slut rättegången blandas med återblickar som berättar historien om Majas sista år på gymnasiet och hennes förhållande med Sebastian Fagerman (Felix Sandman); en charmig och självsäker men oberäknelig rikemansson med en extremt dysfunktionell relation till sin pappa (Reuben Sallmander).
Kontrasterna mellan de två handlingstrådarna – tårar, chock, sorg och fruktansvärda konsekvenser i den ena, förälskelse, fester, droger, lyx och en allt mer urspårad ung kärlekshistoria i den andra – fungerar utmärkt. Även skådespeleriet och överklassmiljöerna övertygar, och stämningen är effektivt ominös utan att serien någonsin koketterar med den typ av bildligt och bokstavligt mörker som har börjat bli slentrian.
Och att avsnitten bara är sex till antalet innebär att "Störst av allt", till skillnad från väldigt många andra Netflix-serier, aldrig går på tomgång.
Riktigt, riktigt bra.


”Störst av allt” har premiär på Neftlix den 5 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE