”Min mamma dog innan premiären”

TV

”This is England”-stjärnan Thomas Turgoose om sin traumatiska uppväxt, kändisskapet och den nya tv-serien

1 av 4 | Foto: ”This is England” blev Thomas Turgooses stora genombrott. Nu får storfilmen en uppföljare i form av en miniserie i fyra delar. ”Den sociala misären och jakten på kärlek känner jag igen”, säger han.

Filmsuccéen ”This is England” gjorde honom till affischpojke för 1980-talets skinheads.

Nu kommer uppföljaren. Och nu 18-årige Thomas Turgoose har inga problem med kändis-skapet.

– Är brudar intresserade har de inget för det, jag har haft samma flickvän i fyra år, säger han.

Filmen tog hela världen med storm när den kom 2006. Regissören Shane Meadows självbiografiska historia utspelas bland fattiga arbetare under 1980-talet. Tonårsgrabben Shaun finner tryggheten när han blir ett slags maskot åt ett skinheadsgäng.

Skulle adopteras

– Min uppväxt var heller ingen dans på rosor. Farsan försvann tidigt ur bilden. Mamma var ofta sjuk, hon dog i lungcancer i slutet av 2005 och hann tyvärr aldrig se den färdiga filmen. Ett tag skulle Shane Meadows adoptera mig, men jag återupptog kontakten med pappa. Det var svårt i början, vi kände knappt varandra, men nu funkar det bra, berättar Thomas Turgoose.

”Är samma person”

Att han blev en superkändis, förändrade inte hans liv i någon större utsträckning. I Grimsby, en hamnstad på Englands östkust, svalnade snart intresset för att en av tonåringarna i staden var en filmkändis.

– Jag är ju samma person som tidigare. De som inte känner mig tror kanske att min flickvän tagit mig för kändisskapets eller pengarnas skull. Men vi har varit ihop länge.

– Det är mer uppståndelse om man är i London eller Manchester, det känns ju ändå som att alla har sett filmen och tv-serien, säger Thomas.

Tv-serien, det är ”This is England ’86”, en fortsättning på 4 x 45 minuter, som har premiär i Canal+ Series i morgon. Ännu starkare, ännu mer omskakande.

– Jag var ju inte ens påtänkt på 1980-talet, men den sociala misären, jakten på kärlek, allt det där känner jag ju igen från livet i Grimsby i dag också, säger Thomas Turgoose.

Som när vi träffas, under Stockholms filmfestival, där tv-serien visades, just fått veta att det blir en fortsättning, ”This is England ’90”.

Hyllas av kollegan

Med på intervjun är även Johnny Harris, 36, som också har en stor roll i nya tv-serien. Han är känd från ”London to Brighton” och små-roller i filmer av Steven Spielberg, Woody Allen och Terry Gilliam och spår en lysande framtid för Thomas Turgoose:

– Somliga tror att skådisarna i ”This is England” har plockats från

gatan och ”bara” är sig själva. Titta på Thomas, han har gjort andra filmer, han kan bli hur stor som helst.

Thomas Turgoose skruvar på sig och säger:

– Skolgrabbarna i 5–8-årsåldern som jag tränar i fotboll, vad bryr sig de om det?