– Jag har kämpat med hypokondrin

TV

Johan Rheborg gör debut som regissör i kvällens ”Solsidan” – inspirerad av sin egen sjukdomsskräck

1 av 7 | Foto: I kvällens avsnitt av ”Solsidan” får Johan Rheborgs karaktär ”Fredde” problem i de södra regionerna och blir livrädd. ­Johan Rheborg har själv fått läkarhjälp på udda platser. ”Jag har blivit undersökt på en parkeringsplats. Dock ej i röven”, säger han.

Johan Rheborg har skrivit och regisserat dagens ”Solsidan”-avsnitt.

De hypokondriska inslagen kommer från hans eget liv.

– Jag har blivit undersökt på en parkeringsplats. Dock ej i röven, säger han.

I kvällens ”Solsidan” i TV4 kastar sig karaktären Fredde, som spelas av Rheborg, ängsligt efter en manlig läkare för att få sina ändtarmsbölder akut undersökta. Han visar doktorn en Ipad med bilder på sin stjärt.

– Jag har inga sjukdomsbilder i min Ipad, men visst tar jag saker från mitt eget liv och förhöjer dem, säger Johan Rheborg.

Egna upplevelser

Tillståndet hypokondri har länge präglat delar av Johan Rheborgs verklighet. Nu har han fått möjligheten att använda sina upplevelser i ännu ett sammanhang, som regissör och manusförfattare för ”Solsidan”.

– Jag har kämpat med hypokondrin dagligen. Så jag har ”dealat” med den och därmed har den lugnat ner sig.

– I serien har jag tagit dessa tankar och gjort en annan grej. Men ändå är det parallellt med mina upplevelser, säger han.

I en annan dråplig scen spelar Göran Stangertz en läkare som undersöker Freddes ända på en parkeringsplats i en bil.

Liknande händelse

– Jag har tagit ett liknande tillfälle från mitt liv, där en läkare undersöker min hals på en parkeringsplats, och sen har jag överdrivit det. Han tittade mig i halsen på lunchrasten för att jag var så jävla orolig. Så att bli undersökt på en parkeringsplats har jag blivit. Dock ej i röven, säger han.

Kvällens episod av ”Solsidan” är den första som Johan Rheborg regisserar. Som regissör är han oerfaren. I filmografin finns några reklamfilmer.

Hedersuppdrag

Rheborg är stolt över avsnittets rollista som förutom Göran Stangertz består av bland andra Eva Röse och Per ”Plura” Jonsson.

Plura beskriver skådisjobbet som ett hedersuppdrag.

– Någon hypokondri märkte jag inte av. Jag hade ingen aning om att han led av det, säger Plura.