Mejla

Stefan Sköld

Besserwisser-SM klarar sig utan nytt bränsle

Rickard Olsson ersätts av Johan Wester.
Rickard Olsson ersätts av Johan Wester.

Hur undviker man en tittarstorm?

Gör inte om ett skit.

Oftast brukar det kallas förnyelse. Eller föryngring. Programmet måste hitta en ny publik. En så gott som alltid smärtsam process som slutar i tittarvrede. Man minns ju när TV4 ville få kidsen att spela Bingolotto genom att kasta in Marie Serneholt som programledare. Tittarsiffrorna störtdök och man fick göra en u-sväng och trycka gasen i botten i motsatt riktning. In med Ingvar Oldsberg och böna och be om de äldre tittarnas förlåtelse. Eller när ”Allsång på Skansen” skulle göras hippare med Petra Marklund, med sin nyvunna folkkärlek från ”Så mycket bättre” i bagaget. De konservativa slog bakut. In med Sanna Nielsen, visserligen bara 30-ish, men med en Lasse Beghagensk folkhemsaura som skapar trygghet i stugorna.


Näst på tur är SVT:s långkörare ”Vem vet mest?” som efter tio år i rutan görs om från ett varje vardagskväll-program till ett längre avsnitt på lördagar. En som inte alls var med på den idén var programledaren Rickard Olsson som hoppade av – dels på grund av nämnda förändring – och dels på grund av bitterhet efter att ha blivit av med först ”Sommarkväll” och sedan blivit petad som åkande reporter under Vasaloppssändningen – ett uppdrag som han verkade betrakta som något av en mänsklig rättighet. ”Lever man i en dålig relation och ens kärlek inte är besvarad är det bättre att söka sig en ny relation eller bli singel – istället för att bli bitter”, kommenterade han det hela.

Så hur hanterar SVT detta ”chockavhopp”. Jo, i stället för att dra igång tidigare nämnda föryngringsagenda ersätter man Rickard Olsson med – Rickard Olsson 2.0. När programmet återvänder på lördag är det med komikern Johan Wester vid rodret. Och jag kan garantera att ingen ens kommer att märka någon skillnad. Det är som om Olsson färgat håret och bytt dialekt.

Vissa program behöver nytt bränsle. Andra skulle kapsejsa bara av tanken på att styra åt ett annat håll. Så SVT gör nog klokt i att låta ”Vem vet mest?” få vara precis vad det alltid har varit – ett ständigt pågående besserwisser-SM med en småsarkastisk men hjärtlig utfrågare. En ny semifinalrond fyller ut programmet men den är egentligen bara mer av samma vara.

Det stora frågetecknet är varför det placerats på den obegripliga sändningstiden 18.45? SVT gör allt för att gömma sin trotjänare i tablån där den snart får agera förband till ”Postkodmiljonären” när det är tillbaka i konkurrentkanalen.


En annan tioårig trotjänare som är i processen att ömsa skinn är TV4:s ”Halv åtta hos mig”. Sveriges mest omdiskuterade berättarröst ska bytas ut – och TV4 verkar av allt att döma använda sig av samma strategi som SVT.

För vad får man egentligen om man geggar ihop Helge Skoog och Pia Johansson i en petriskål. Jag är ganska övertygad om att något som liknar Morgan Alling skulle ta form i laboratoriet. Utan att ha sett resultatet än känner jag mig tämligen övertygad om att allt kommer att vara precis likadant.

Ingen risk för folkilska – och vips har två av den nutida tv-tablåns långkörare obemärkt gått vidare utan att någon tittar i backspegeln.

Veckans...

Amy Adams.
Amy Adams.

… viktigaste

Varje nytt avsnitt av ”Sharp objects”, HBO Nordic, är en orsak till extas. Nerven i detta mörka småstadsdrama är i en klass för sig just nu. Men man undrar ungefär femton gånger per scen när Amy Adams smygalkade Camille ska åka dit för rattfylla.

… reality

Drottningarna av ful-tv är tillbaka med en ny vända. I premiären av ”Keeping up with the Kardashians” femtonde säsong blir det bråk kring den årliga julkortsfotograferingen. Drama på hög nivå. Ni hör ju. Finns att streama på realitytjänsten Hayu.

Saul Goodman.
Saul Goodman.

… säsongspremiär

Tv-historiens kanske bästa spinoff-serie ”Better call Saul”, är tillbaka med sin fjärde säsong på Netflix. Att skaparna lyckades stöpa om hyllade dramat ”Breaking bad” till en ny succé med en helt annan ton och skärpa är fortfarande ett förbluffande stycke tv-konst.

Armand Duplantis.
Armand Duplantis.

… duell

Det är alltid lika gulligt att se svenskamerikanska stavunderbarnet Armand Duplantis, 18, och franske veteranen Renaud Lavillenie, 31, kivas i sociala medier. De trackar varandra med bebis- och gubb-emojis. Men nu är det på blodigt allvar. I dag hoppar de kval i friidrotts-EM. Om inget helt galet händer gör de upp i final på söndag.

Gry Forssell.
Gry Forssell.

… bojkott

Ett program som så länge varit bortom all räddning och som på tal om förändring snarast skulle behöva bocka i ”Nej till livsuppehållande behandling” är ”Sommarkrysset” – svensk tv:s mest fördummande ”tävling” med gästartister som ser ut att helst vilja fly haveriet. Öppet mål, jag vet, men hur länge ska detta skräp få pågå.

Publisert:

LÄS VIDARE