Kuppen mot Riket stoppades

TV

Tjuvar planerade inbrott - avslöjades i sista stund

Kriminella planerade en attack mot SVT:s storsatsning "Riket".

En guldkupp avslöjades i sista stund av beväpnade polska vakter.

- Vi är ett mål, säger projektledaren Emma Kronqvist.

Foto: De vakter som bevakar inspelningarna fick uppgifter om en attack för att stjäla vinnarsmycket i Riket.

Inspelningarna av dokusåpan som ska ta över efter "Expedition: Robinson" i höst har kantats av problem.

En stor orsak är att inspelningsplatsen är förlagd i den polska staden Grodziek, ett samhälle med 45-procentig arbetslöshet och stor kriminalitet.

Nyligen tog sig tre män in på det välbevakade området där deltagare bor och de inhyrda vakterna på plats avlossade flera varningsskott.

Och nu har säkerhetshotet ökat igen.

Ville ta smycket

Enligt uppgift till Aftonbladet fick teamet på plats nyligen reda på att en attack planerats för att stjäla den så kallade "Härskarkedjan" - ett smycke av guld och prismor med ett värde på över 100 000 kronor som vinnaren i dokusåpan ska få.

- Vakterna fick uppgifter att kriminella uppdagat att smycket som finns på plats är äkta. Tydligen fanns det planer på att försöka komma åt det eftersom det är värt stora pengar, säger en uppgiftslämnare.

Flyttat till bankvalv

När SVT fick höra talas om kupplanerna valde de ansvariga att placera smycket i ett bankvalv i staden Legnica. Där har det förvarats i tre dygn.

- Jag kan inte uttala mig om detta men det är tydligt att vi är ett mål för kriminella, säger Emma Kronqvist, projektledare på plats i Polen.

"Riket" har dessutom drabbats av väderproblem.

I går skulle finalprogrammet ha spelats in. En väsentlig del av programmet skulle filmas från helikoptrar och så kallade kranar.

Men det satte ett oväder stopp på.

- Vi har fått flygförbud tills vidare eftersom det kan vara mycket farligt och nu står vi i ständig kontakt med flygplatsen. Vi jobbar med en reservplan, säger Emma Kronqvist.

Hur påverkar det här inspelningarna?

- Självklart kan det bli förseningar och då måste vi boka om flygbiljetter och så vidare. Nu hoppas vi att plan B funkar.

Klas Lindberg