Filmtips 30 augusti

Foto: SF
Ingrid Thulin, Harriet Andersson, Kari Sylwan och Liv Ullmann.

avZendry Svärdkrona

TV

Viskningar och rop

Ett av Ingmar Bergmans stilla mästerverk med ett färgfoto och bildspråk som få andra ens kommit i närheten av.

Det är stundtals en lågmäld och långsam film med vackra bilder av kläder och rum i den herrgård där det mesta utspelar sig i slutet av 1800-talet. Men här finns också mycket starka och gripande scener, av smärta och sorg. Ett mycket intensivt spel.

Filmen följer tre rika systrar och tjänstekvinnan som tar hand om dem. Harriet Andersson spelar Agnes, cancersjuk och döende. Liv Ullmann är den medkännande Maria, Ingrid Thulin spelar den kalla Karin som inte tål beröring. Kari Sylwan är Anna, som vårdar den sjuka, ger tröst och hjälp åt de andra.

Filmen utspelas medan de inväntar den sjukas död, men här finns också några återblickar. Linn Ullmann, dotter till Bergman och Liv Ullmann, spelar också dotter till Maria.

"Viskningar och rop " är mycket vacker, men också mycket mörk. De fyra kvinnorna kan ses som olika sidor hos en och samma människa. Sven Nykvist fotograferade, och efter den här filmen fick han allt fler internationella jobb. Han fortsatte dock att arbeta med Ingmar Bergman i "Scener ur ett äktenskap" och "Trollflöjten" och de andra filmerna fram till och med "Fanny och Alexander". Han vann en Oscar för bästa foto.

Harriet Andersson fick en Guldbagge som bästa skådespelerska för rollen som Agnes och hennes smärtor i sjukdomen är några av de mest gripande och trovärdiga som visats på spelfilm. (1972)

SVT 2

21.15

Nio månader

Hugh Grant spelar en barnpsykolog som får ångest när hans flickvän Julianne Moore är gravid. Hans bäste kompis ( Jeff Goldblum) lovordar ungkarlslivet och förlossningsläkaren ( Robin Williams) är livsfarligt okunnig. Ännu en urvattnad amerikansk version av en europeisk film. Det franska originalet finns på video. (Nine months, 1995)

TV 4

21.30

Girl

Dominique Swain (Lolita) spelar en 18-årig präktig skolflicka isom blir kär i popstjärna ( Sean Patrick Flanery). Om kärlek och groupievärlden, om att mogna och gå vidare. Summer Phoenix, Tara Reid, Selma Blair och Portia De Rossi är andra unga kvinnor i filmen. (1998)

SVT 1

23.15

De skoningslösa

Mycket välgjord västern av Clint Eastwood. Han sätter punk(?)t för sin långa karriär i cowboybranschen med denna mörka syn på revolvermän och hur våld föder våld.

Det börjar med en rå misshandel av en prostituerad i en liten håla. Hennes kolleger samlar ihop pengar och utlovar en belöning till den som hämnas.

Sheriffen Gene Hackman försöker stoppa dem men snart är prisskyttarna på väg.

Bland dem då Eastwood själv som rider med en skjutgalen yngling och gamle vapenbrodern Morgan Freeman för att få pengarna.

Om skyttar som skjuter illa, om våld och slaktande och den stora tomheten.

Spännande och gripande. (Unforgiven, 1992)

TV 3

21.00

Girlfight

Tonårstjej med problem i skolan går med i boxningsklubb. Hon lär sig styra sina aggressioner och blir en duktig idrottare och möter killar. Såväl utanför som i ringen. Dokumentär känsla i boxningen och i skildringen av Brooklyn. (2000)

Canal+

22.15

Fredsmäklaren

Action där George Clooney och överordnade Nicole Kidman ska leta upp stulet kärnvapen. Full fart från Ryssland till New York. Regisserad av Mimi Leder som sedan fortsatte den påkostade actionlinjen med "Deep impact". (The Peacemaker, 1990)

Kanal 5

21.00