Därför bröt Arja ihop över succélåten

Publicerad:

TV

Sångerskan: ”Den har tagit mig till livets rikedom”

1 av 6

Arja Saijonmaa har sjungit låten i över 30 år.

Men i går fick framträdandet till ”Jag vill tacka livet” henne att bryta ihop totalt.

– Jag tänkte att det var en omöjlig uppgift, det var för mycket känslor, säger hon.

Redan när Arja Saijonmaa, 70 fick i uppdrag av ”Let's dance”-produktionen att dansa vals till ”Jag vill tacka livet” – en av hennes största hits – började tankarna snurra. Hon visste att det skulle bli känslosamt. Det stämningsfulla framträdandet hyllades av juryn, och strax efter direktsändningen blev det för mycket för den folkkära sångerskan – som bröt hop i tårar.

– Naturligtvis är den speciell. Den betyder så mycket, den är hela mitt liv liksom, säger hon.

Blir ödmjuk

Låten, som följt med henne i karriären sedan 1979, har berört människor över hela landet. Och därmed blivit otroligt laddad för Arja Saijonmaa själv.

– Den har tagit, och tar mig, till livets rikedom. Du kan inte ana, från födelser till begravningar, stora dagar och höjdpunkter i människors liv. Unga som vill begå självmord som den här sången har räddat, och folk som förlovar sig till den här sången. Man blir ödmjuk av uppgiften.

1986 framförde Arja Saijonmaa sången på statsministern och vännen Olof Palmes begravning. Ett smärtsamt minne som än i dag kommer upp varje gång hon hör eller sjunger den.

”Fruktansvärt svårt”

– Det var en fruktansvärt svår uppgift, men det finns så mycket annat också. Livet går vidare, säger hon.

Redan när hon fick veta att det var just till ”Jag vill tacka livet” hon och danspartnern Tobias Wallin skulle dansa kom tårarna. Och inför framträdandet var hon stundtals rädd för att känslorna skulle ta över helt.

– Jag tänkte att den var en omöjlig uppgift, det är för mycket känslor. Hur klarar jag det? Men sedan var det magiskt, det var som en ängel flög över salen. Det är sådant som händer en gång i livet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN