Farligt smygande

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Harriet Andersson smyger runt med en ficklampa och ser ut att kunna råka i knipa vilket ögonblick som helst.
Foto: SF
Harriet Andersson smyger runt med en ficklampa och ser ut att kunna råka i knipa vilket ögonblick som helst.

TV

Brott i paradiset

Spännande bilder i en svensk deckare med tunn intrig och tillit till slumpen. Harriet Andersson och Gunnar Björnstrand snubblar på en härva kring ett gammalt rånmord.

I inledningen visas en kupp och kassaskåpssprägning där en nattvakt dödas. Tio år senare tar filmen vid när en ung journalist råkar få fel kuvert och hamnar i härvan. Hon skuggar skumma typer och ramlar över lik och läskiga situationer. Den mesta spänningen består av smygande på möjligtvis farliga platser.

Manuset är skrivet av Gardar Sahlberg och Folke Mellvig, en flitig deckarförfattare både på film och i romanform.

En imponerande rollista gör det bästa av en tunn intrig. Karl-Arne Holmsten, Gerd Hagman, Bengt Eklund, Torsten Lilliecrona, Sven-Eric Gamle och Hugo Björne är med. Birgitta Andersson spelar cigarettflicka och Inga Gill är expedit i en tobaksaffär. Mille Schmidt, som är kock, och Göthe Grefbo, rockvaktmästare, har bara korta framträdande här, men var senare på 60-talet uppskattade komediaktörer.

”Brott i paradiset” är regisserad av Lars-Eric Kjellgren. Han gjorde tidigare Nils Poppe-filmer som ”Greven från gränden”, ”Soldat Bom, ”Pappa Bom” och ”Tull-Bom” men även boxningsdramat ”Den hårda leken”. (1959)

SVT 1 15.20

Rob Roy

Realistisk och bitvis brutal skildring av hur Liam Neesons hjälte från Skottland står upp mot engelsmännen. Tortyr, våldtäkt – ingen barnfilm. Jessica Lange är bra som hans älskade, Tim Roth är den vidrigaste engelsmannen. Med John Hurt och Eric Stoltz.

Bygger delvis på verkliga händelser. Utspelas 1713 när Rob Roy MacGregor, en klanledare i högländerna, kommer till den engelske adelsmannen för ett lån. Men pengarna försvinner på vägen och det blir bråk. Alltid sevärde Brian Cox har en viktig biroll.

Det handlar mycket om taktik och politik, men människorna står i centrum.

Känns som en brittisk Västern. ett välgjort drama av Michael Caton-Jones. Kom ungefär samtidigt som en annan frihetskamp i Skottland, ”Braveheart”, och liksom den har ”Rob Roy” sina brutala scener.

Liam Neeson är irländare som började med mindre roller i inledningen av 1980-talet och det dröjde innan han fick huvudroller. Men på senare år har han haft titelrollerna i såväl ”Schindlers list” som ”Michael Collins”. Och han spelade den yngre Obi-Wan Kenobi i ”Star Wars episod 1: Det mörka hotet”. (1995)

ZTV 21.00

Styrka 10 från Navarone

Poänglös uppföljare till ”Kanonerna på Navarone”, med andra skådisar och standardhandling. Harrison Ford är med i en biroll. Egentliogen är det ingen uppföljare, bara ett uppdrag att spränga en bro under andra världskriget.

Robert Shaw och Edward Fox har de större rollerna. Regissören Guy Hamilton har också gjort Bond-filmer, bland annat ”Goldfinger”, men det här är blekare. (Force 10 from Navarone, 1978)

TV 3 0.50

Shakespeare in love

Underbar komedi som är romantisk och klok, välspelad, intelligent och mycket rolig. Gwyneth Paltrow är damen som klär ut sig till pojke för att få spela teater med Shakespeare och hans trupp. Skröna kring tillkomsten av ”Romeo och Julia”. (1998)

Canal+ Gul 21.25

Hur mår Bob?

En svart komedi om en psykiater (Richard Dreyfuss) som blir förföljd av en påfrestande patient (Bill Murray). Några roliga scener, men en hel del vemod också i allt elände. (What about Bob?, 1991)

TV 1000 22.00

Blood in blood out

Realistisk rapport från gängkrigens östra Los Angeles. En tretimmarsfilm som följer tre huvudpersoner under tio år. Visar individer och samhälle i kris. En blir polis, en annan blir knarkande konstnär, och en tredje åker in och ut i fängelse. (1993)

TV 1000 Cinema 23.00

Attack i Burma

Hette också ”Nätternas eld” i Sverige. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida och Steve McQueen i andra världskrigsäventyr med funderingar kring krigets ondska. (Never so few, 1959)

TCM 22.00

Publicerad: