Här är Ernst nya lada

Första bilderna inifrån årets tv-hus i ”Sommartorpet”

1 av 3 | Foto: STEFAN Jerrevång
kom IN! Efter en sommars uppehåll är Ernst Kirchsteiger tillbaka med ”Sommartorpet”. Första avsnittet sänds i SVT den 11 juni. Här visar han förvandlingen av ladan – bara för Aftonbladet. Ena väggen har blivit en stor glasentré.

NÄRKESLÄTTEN. Ernst drar handen över den lurviga ledstången upp till övervåningen.

– Räcket är som en jättelång rattmuff och symboliserar geten – det har bockhorn och klövar.

Här är de första exklusiva bilderna från förvandlingen av ladan som ska bli nästa ”Sommartorp”.

Fåren bräker inifrån byggnaden bredvid.

En välgödd svart katt som sägs vara döv stryker omkring och familjens golden retriever har tagit över gräsmattan.

Själv bär inredaren Ernst Kirchsteiger, 49, omkring på ett lamm som heter Curry.

”Sommartorpet” gör snart comeback och Aftonbladet besöker som första tidning inspelningen. En kvart utanför Örebro har Ernst hittat sitt nya drömprojekt – en stor lada på Närkeslätten.

Gigantisk oljefläck

– Lador är lite missförstådda hus som bara står och blir över. På Öland, Gotland och i Skåne har de snart inrett varenda hönshus men här i Mellansverige har få insett möjligheten. En lada har det man eftersträvar i modern arkitektur – takhöjd, stora ytor och tjocka stenväggar, säger Ernst.

Fyra avsnitt är inspelade och huset börjar redan likna en idyll.

För några veckor sen var läget ett annat.

Tonvis med spannmål på övervåningen fick taket att bågna, bilar och skräp blockerade dörrarna och mitt på golvet skämdes en gigantisk oljefläck.

– Jag glömmer aldrig när vi var här första gången. Redaktören var väldigt skeptisk. Men det gäller att se förbi sånt, säger Ernst.

De problemen hade han inte för två år sen när ”Sommartorpet” byggde ett helt nytt fritidshus i mångmiljonklassen. Men i stället fick Ernst svidande kritik. Tittarna hade svårt att se det lyxiga huset som något torp och SVT la ”Sommartorpet” i malpåse.

Fönster mot horisonten

– Det var ett annorlunda grepp att gå från de små röda torpen där jag inte kunde stå rakt till ett nytt hus. Men det klart att jag förstod att det skulle bli lite diskussioner, säger Ernst och fortsätter arbeta.

På övervåningens sovloft ska väggaveln öppnas upp och få ett stort fönster ut mot horisonten.

– När man ligger i sängen kommer man att kunna se stjärnhimlen. Jäklar vad läckert. Har du bara rätt människa bredvid dig kan det bli riktigt bra, jublar Ernst.

Från lada till sommaridyll

Joacim Persson