En spektakulärt dålig prequel

”The witcher: blood origin” är en katastrof med alvöron

Uppdaterad 2023-01-04 | Publicerad 2022-12-23

”The witcher: blood origin”.

TV-RECENSION Netflix har gjort en prequel till ”The witcher”. Och det enda vettiga att göra med den är att rekommendera den till sin värsta ovän.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

The witcher: blood origin

Netflix

Miniserie i fyra delar

Av Declan de Barra och Lauren Schmidt Hissrich, med bl a Sophia Brown, Michelle Yeoh, Laurence O’Fuarain, Lenny Henry, Mirren Mack, Francesca Mills.


FANTASY Till dig som tycker att du har sett poänglösa prequels: Du har inte sett något än.

”The witcher: blood origin”, som utspelar sig 1200 år före händelserna i Netflix Andrzej Sapkowski-serie ”The witcher”, är gjord med en finesslöshet på karatefylla-nivå.

Det handlar om vad som ledde fram till ”sfärernas konjunktion”, den rätt obskyra händelse som skapade kontinenten som den ser ut i ”The witcher”, och hur den första häxkarlen kom till. 

Men hantverket är så klumpigt, looken så billig, ensemblen så svag, och manusförfattarna så ointresserade av både sina karaktärer och sin historia, att man som tittare får ett hästjobb med att försöka bry sig.

I en stökig tid, med olika alvklaner som har bråkat länge, börjar bland andra en makthungrig prinsessa med tyranniska ambitioner (Mirren Mack) att förtryckta massorna under förespegling att ena riket.

Men eftersom blodspillan, hunger och envälde har sina baksidor bestämmer sig en grupp hjältar för att stoppa henne. Och eftersom sju är en klassisk siffra i sådana här sammanhang är det sju de efter många om och men blir, trots att det inte finns personligheter till alla.

”The witcher: blood origin” filmades som sex avsnitt, som sedan klipptes ner till fyra. Vilket knappast är hela förklaringen till att ingenting funkar, men åtminstone säkerligen är en del av förklaringen till varför den här seriens taktsinne är så fruktansvärt uselt.

Först tar det en evighet tills de sju är samlade. Sedan rusar handlingen iväg som om den vore jagad av vargar.  

Michelle Yeoh är underutnyttjad men har sina ögonblick, och Francesca Mills är rolig som eldig dvärg. Men i övrigt: Plågsamt.


”The witcher: blood origin” har premiär på Netflix den 25 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS