Skulle söka till ”Paradise hotel” – vann ”Sveriges modigaste”

TV

Gustav Axborn kollapsade med pokalen efter finalpärsen: ”Kroppen skrek av smärta”

Han skulle söka till ”Paradise hotel” – men ödet ville ”Sveriges modigaste” i stället.

Gustav Axborn tog hem alltihop – och kollapsade med pokalen.

– Kroppen bara skrek av smärta, säger han.

1 av 6

Kusinen Wiktor gjorde sig ett namn i ”Paradise hotel”. Men när Gustav Axborn, 21, skulle söka hittade han ett annat program som stal hans uppmärksamhet: ”Sveriges modigaste”.

– Jag satt hos en polare och tänkte söka på skoj. Jag gick in på TV3:s program och såg ”Vad är du rädd för?” som det kallades då. Jag tycker att festlivet är kul men jag har lite lämnat det bakom mig. Jag sökte och vips var jag med.

Det slutade med att han tog hem hela klabbet. Finalen avgjordes i en bur som hissades ner och upp ur havet. Samtidigt skulle de båda finalisterna fila av kedjorna som höll dem fångade. På vägen mot seger höll Gustav på att svimma

– Jag hann inte ta luft innan buren sänktes ner. Under ytan blåste jag ut luft och svalde massor av vatten. När buren hissades upp såg jag svarta fläckar. Jag gjorde vad jag kunde för att inte svimma och lyckades komma tillbaka.

Kollapsade med pokalen

Utmaningen fick kroppen att skrika av smärta.

– Det var helt brutalt, jag kom knappt ur buren. Jag var så jävla trött när jag kom upp ur vattnet och fattade inte vad som hände. Jag orkade inte ens stå, jag bara la mig ner och bad dem ställa tillbaka pokalen på piedestalen, säger han.

Det var den hårdaste utmaningen. Den läskigaste minns han fortfarande med fasa: när han letade mynt i en mörk container under vattnet, bland fiskar och bläckfiskar.

– Då var jag jävligt omtumlad, det var klaustrofobiskt. Det har inte kommit fram hur rädd jag varit, för jag svär så jävla mycket när jag är rädd och det har inte produktionen kunnat ta med.

Blivit barnfavorit

Efter inspelningen har han flyttat till Stockholm ihop med Wiktor. Prispengarna på en halv miljon har gett honom den ekonomiska tryggheten att resa ihop med kusinen.

– Vi har alltid velat flytta från Stockholm så vi tog chansen. Vi jobbade på kundtjänst, men det passade inte oss så vi har levt på sparade pengar. Vi har gjort en låt, varit på Rhodos, ska hälsa på Victors bror på Kreta och jag bjuda pappa på en Formel 1-resa. Och så har jag alltid velat åka till Japan och kolla på tempel och träd.

I sociala medier verkar det lite flörtigt mellan dig och Isabella. Hittade du kärleken i programmet?

– Nej, jag och Isabella är kompisar. Hon blev min bästa kompis i programmet, vi hängde hela tiden. Hon är den jag fortfarande träffar, då och då. Men jag pratar med i stort sett alla originaldeltagare dagligen.

Han har fått fans i alla åldrar som skriver och kommer fram och pratar, och blivit en riktig barnfavorit.

– De skickar jättegulliga bilder där de skrivit lite halvtaskigt på ett papper, haft presentation i skolan om min skostorlek och favoritfärg. Det är det absolut roligaste, det är kul att man kan göra folk glada.

ARTIKELN HANDLAR OM