Tv-recensioner

Modigt, modernt och annorlunda om sexuella övergrepp och gråzoner

Av: 

Karolina Fjellborg

”I may destroy you”.
”I may destroy you”.

TV

TV-RECENSION Sommarens första seriemåste är ”I may destroy you”. En serie i vilken Michaela Coel tar ett modigt, modernt och annorlunda grepp på ämnen som våldtäkt, samtycke och sexuella gråzoner.

Betyg: 4 av 5 plus
I may destroy you

HBO Nordic
Säsong 1
Av Michaela Coel, med bl a Michaela Coel, Weruche Opia, Paapa Essiedu, Aml Ameen, Adam James, Sarah Niles, Harriet Webb, Franc Ashman, Karan Gill.


DRAMA Ghanansk-brittiska Michaela Coel, som slog igenom för ett par år sedan med sexkomedin ”Chewing gum”, har skapat och spelar själv huvudrollen i tankeväckande, dagsaktuella och lite lätt brandfarliga ”I may destroy you”, som bygger på egna erfarenheter och tar ett modernt och annorlunda grepp på svåra ämnen som våldtäkt, samtycke och sexuella gråzoner.
Hon spelar Arabella. En bekymmersfri, partyglad och drogliberal London-tjej med rosa peruk, som har blivit en internetkändis och något av en generationsröst med sina skriverier, och nu har fått ett bokkontrakt.

Efter att ha varit i Italien och levt det ljuva livet på förlagets bekostnad, måste hon börja leverera. Men kvällen före en deadline går hon ändå ut och festar med sina vänner, och när hon vaknar till liv morgonen därpå skvallrar ett jack i pannan, en sprucken mobilskärm – och en plötslig minnesbild av en flåsande man som står över henne – om att det inte är vanlig bakfylleångest hon har att göra med.
Hon försöker hitta andra förklaringar, men snart inser hon att hon verkligen har blivit drogad och våldtagen.
Fortsättningen handlar om hur Arabella hanterar traumat och försöker ta reda på vem gärningsmannen är, och om hur hon utvärderar sitt liv och sina relationer. Och samtidigt ställs frågor kring innebörden av begreppen samtycke och sexuella övergrepp överlag, då flera diskutabla sexuella situationer uppstår, både för Arabella och för andra karaktärer i serien. Som vännerna Terry (Weruche Opia) och Kwame (Paapa Essiedu).
”I may destroy you” är, trots tunga teman, en serie med mycket humor och en på ytan nästan sorglös touch, bitvis inte helt olik den i ”Girls”. Men det som gör den verkligt speciell är att den sätter våldtäkten i en kontext.
Det vacklas aldrig i skuldfrågan – Arabellas bakgrund och livsstil gör henne på intet sätt ansvarig för det hon utsatts för. Men genom att berätta en större del av hennes historia (i ett par avsnitt blickas det tillbaka till barndomen och tonåren) gör serien det som många skildringar av sexuellt våld antingen inte bryr sig om, eller inte riktigt vågar:
Den ger henne en personlighet och en identitet som rymmer mer än rollen som våldtäktsoffer. Hon definieras inte av brottet hon blivit utsatt för, även om det påverkar henne på djupet.
Den här bör ni se.


”I may destroy you” har premiär på HBO Nordic den 8 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 50 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Tv-serier

Sexuella övergrepp