Tv-recensioner

Underhållande metoo-såpa med vassare skådespel än manus

Så bra är den första storserien på Apple TV+

Av: 

Karolina Fjellborg

Jennifer Aniston i ”The Morning Show”.
Jennifer Aniston i ”The Morning Show”.

TV

TV-RECENSION ”The Morning Show” är en underhållande och aktuell metoo-såpa med stora stjärnor och snyggt skådespel. Men det är inte serien som Apple TV+ hade behövt för att göra en storstilad entré i streamingdjungeln.

Betyg: 3 av 5 plus
The Morning Show
Apple TV+
Del 1-3
Av Jay Carson och Kerry Ehrin, med bl a Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Billy Crudup, Mark Duplass, Gugu Mbatha-Raw, Néstor Carbonell, Karen Pittman och Jack Davenport.DRAMA När Netflix lanserade sin första originalserie var året 2013 – och titeln ”House of cards”.
Resten är, så att säga, streaminghistoria.
För Apple är läget annorlunda när de nu lanserar sin streamingtjänst Apple TV+.
Året är 2019, prestige-tv-marknaden har svämmat över, och framför allt är ”The Morning Show” – som visserligen har lanserats i sällskap av en handfull andra titlar, men uppenbarligen är den tänkta flaggskeppsserien – ingen ”House of cards”.
Det är snarare en serie som är ungefär hälften så bra, viktig och tankeväckande som den tror att den är.
Vilket inte betyder att den är dålig. Tvärtom börjar ”The Morning Show”, efter en ganska plågsam start med svårt Aaron Sorkin-komplex, arta sig till en snygg, underhållande och ganska rolig såpa om makt, media och metoo. Byggd på rykande färska rubriker ur verkligheten.

Jennifer Aniston är suverän i sin första rejäla tv-roll sedan ”Vänner” gick i graven 2004. Hon spelar det rutinerade nyhetsankaret Alex Levy, vars tillvaro ställs på ända när hennes jobbpartner sedan 15 år – Mitch Kessler (Steve Carell) – anklagas för sexuella trakasserier och får sparken från ”The Morning Show”. (Trots att hans skuld är långt ifrån fastslagen.)
Från högre ort finns planer på att passa på att manövrera ut Alex under uppståndelsen, men Alex tänker tvärtom, och bestämmer sig för att ta kontrollen över den kantrande skutan. Och in i turbulensen slängs även Bradley Jackson (Reese Witherspoon); en hetlevrad lokalreporter från West Virginia som blir uppmärksammad på riksnivå när hennes utbrott på en antikol-demonstrant blir viralt.
Mark Duplass spelar showens exekutiva producent, och Billy Crudup en delikat märklig, cynisk och eventuellt halvgalen tv-chef, vars slemmiga karisma är lika delar skrämmande och fascinerande.
”The Morning Show” är mitt i det stökiga nuet, och vill hellre se det hela från flera sidor än ta ställning. På gott och ont.
Visserligen är det helt rimligt att å ena sidan konstatera att misogyni härjar på arbetsplatser, och å andra sidan påpeka att metoo-rörelsen dras med mobbartade drag. Men helhetsintrycket är att serien inte riktigt vet vilket ben den ska stå på, eller vart den är på väg, med alla sina dyra A-listare ombord. Manuset känns ofokuserat och helt enkelt lite eftersatt.

Huvudsaken här är i stället skådespelarinsatserna och stjärnglansen, som är så kompakt att man nästan blir bländad.
Det räcker en bra bit, men som ny aktör på marknaden borde Apple ha drämt till med en serie man inte kan leva utan.
Och ”The Morning Show” är inte den serien.


”The Morning Show” finns på Apple TV+.


Se det här också: En annan arbetsplatsserie med hög underhållningsfaktor är komedin ”Silicon Valley”, som precis började på sin sista säsong. HBO Nordic.


Visste du att... Jennifer Aniston nyligen satte ett världsrekord? När hon debuterade på Instagram tog det henne endast fem timmar och 16 minuter att få en miljon följare. Det tidigare rekordet hölls av prins Harry och Meghan Markle.


Just nu... jobbar Steve Carell med Netflix-komedin ”Space Force”, om en grupp människor som får i uppdrag att skapa en ny division inom den amerikanska militären. På rollistan finns även John Malkovich.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butikenFölj TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Jennifer Aniston

Steve Carell

Reese Witherspoon

Apple TV+