”Bonusfamiljen” har blivit lite tröttare

Vera Vitali och Erik Johansson i säsong fyra av ”Bonusfamiljen”.
Vera Vitali och Erik Johansson i säsong fyra av ”Bonusfamiljen”.

TV-RECENSION I tre säsonger var ”Bonusfamiljen” en av Sveriges bästa tv-serier. Men nu börjar en viss tillbakagång märkas.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Bonusfamiljen
SVT
Säsong 4, del 1-6
Av bl a Moa Herngren, Ditta Bongenhielm och Jacob Seth Fransson, med bl a Vera Vitali, Erik Johansson, Emma Peters, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren, Nour El Refai, Marianne Mörck.


DRAMA När ”Bonusfamiljens” tredje säsong sändes i början av 2019 verkade det som att det skulle bli seriens sista.
Och kanske borde den ha fått vara det. För medan de här nya avsnitten absolut är sevärda, en ny giv i en väloljad följetong, finns det samtidigt något trött, nästan lite distanserat, över dem. Och ena halvan av serien – komedin i det som brukade vara en dramakomedi – har nästan helt tackat för sig.
Patrik (Erik Johansson) och Lisa (Vera Vitali) är i alla fall trötta, mitt uppe i ännu en omgång småbarnsår och dessutom med nya utmaningar som föräldrar till ett barn med Downs syndrom. Lisa satsar hårt på sin växande verksamhet, medan Patrik börjar vackla i sin roll som lärare efter en incident på skolan.

Och mitt i det dyker den ensamstående, lite inställsamma mamman Elin (Tuva Novotny), som också har ett barn med Downs syndrom, upp i Patriks liv, som en ny bekantskap som på långt håll signalerar dåliga nyheter för hans och Lisas relation.
Den mer eller mindre ständigt krisande Martin (Fredrik Hallgren) hamnar i en ny kris, som tvingar honom att flytta hem till mamma Bigge (Marianne Mörck), där han trängs och bråkar med Danny (Christer Lindarw), som också är inneboende, medan Sima (Nour El Refai) söker skydd hemma i Skåne.

Bigge (Marianne Mörck) och Danny (Christer Lindarw).
Bigge (Marianne Mörck) och Danny (Christer Lindarw).


Och hemma hos Katja – som numera spelas av Emma Peters i stället för av Petra Mede – och hennes genomschysste karl Henrik (Niklas Engdahl), uppstår svårhanterliga situationer då Katja och hennes åldrande mamma Louise (Monica Stenbeck) måste börja umgås på ett sätt som de båda helst hade låtit bli.
Peters är väldigt bra i rollen, men det är en annan Katja än den vi har följt i de tre tidigare säsongerna, och skådespelarbytet orsakar en viss känsla av diskontinuitet som det tar ett par avsnitt att komma förbi.
Säsongens första sex avsnitt innehåller för övrigt inte en enda terapisession hos Jan (Johan Ulveson) och Ylva (Ann Petrén). Erik kikar in på egen hand en snabbis men blir snabbt utkörd igen, och på något sätt är det talande för en serie vars kärntrupp har börjat kännas lite för splittrad.


”Bonusfamiljen” har säsongspremiär i SVT den 25 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE