Kostymkitsch, internetnostalgi och småstadsmord

”Kokerskan på Castamar”, ”Generation 56K” och ”Kustpärlans mysterier”.
”Kokerskan på Castamar”, ”Generation 56K” och ”Kustpärlans mysterier”.

VECKANS STREAMINGTIPS Småkitschiga ”Kokerskan på Castamar” bjuder på kärlek, sex och intriger i 1700-talets Spanien. Den charmiga italienska, romantiska dramakomedin ”Generation 56K” tittar trånande tillbaka mot internets barndom. Och ”Kustpärlans mysterier” är mysdeckaren för alla som längtar till havet.

”Kokerskan på Castamar”.
”Kokerskan på Castamar”.

Kokerskan på Castamar


Den här kostymnyheten på Netflix är långt ifrån ett mästerverk, men påminner om de småkitschiga miniserier som vi som var barn på 80-talet växte upp med på ett sätt som ändå är lite härligt. ”La cocinera de Castamar” är baserad på en bok av Fernando J Muñez och utspelar sig i 1720-talets Spanien, där den agorafobiska Clara Belmonte, traumatiserad efter sin fars avrättning, får jobb som kokerska hos hertigen Diego av Castamar, som i sin tur är märkt av sin hustrus alldeles för tidiga död. Det uppstår kärlek över klassgränserna, det blir rajtantajtan med män i peruker och kvinnor i korsetter, det intrigeras i societeten, och kungen är neurotisk.
Netflix


”Generation 56K”.
”Generation 56K”.

Generation 56K


En charmig, romantisk och väldigt italiensk dramakomedi som gjord för hemestrande semesterhjärnor. ”Generation 56K” (vars titel syftar på ett sorts modem) handlar om hur en kärlek med komplikationer uppstår mellan två trettionågontings – varav bara den ena är medveten om att de två kände varandra under uppväxtåren. Scener från ett nutida storstadsliv präglat av dejtingappar, förvirring och cynism varvas med nostalgiska tillbakablickar mot 90-talet, när internet fortfarande var i sin linda och öppnade en helt ny värld för några barn på en pittoresk liten ö.
Netflix


”Kustpärlans mysterier”.
”Kustpärlans mysterier”.

Kustpärlans mysterier


En ostronfiskare som hittas död, intrasslad i sin egen ankarkedja. En mäklare som hamnat i diabeteskoma efter att ha blivit tvångsmatad med marmelad. Nya brittiska ”Kustpärlans mysterier” (”Whitstable Pearl”) sällar sig inte till mysdeckargenrens finaste, men bjuder på vackra kustmiljöer och lagom kreativa småstadsmord, och duger bra till en kopp te och några skorpor under regniga sommarkvällar. Kerry Godliman från Ricky Gervais Netflix-serie ”After life” gör huvudrollen som expolisen Pearl Nolan, som nu driver en fisk- och skaldjursrestaurang och extraknäcker som privatdeckare, och Howard Charles spelar den nyinflyttade buttra London-snut som blir hennes sparringpartner. Serien är skapad av norrmannen Øystein Karlsen, som tidigare gjort ”Dag” och ”Exit”.
SVT Play. Nya avsnitt på lördagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE