Sexolog ska rädda ”Gift vid första ögonkastet”

”Människors sexualitet i en kärleksrelation är viktigt”

1 av 2 | Foto: Stig-Åke Jönsson / AFTONBLADET
Helena Cewers är programmets nya sexolog. Hon tror inte att just hennes roll som utbildad sexolog är det viktiga i programmet, utan att det överhuvudtaget pratas om sexuella frågeställningar.

avAgnes Aronsson

TV

Under de två första säsongerna av ”Gift vid första ögonkastet” lyckades SVT inte få en enda matchning att hålla ihop.

Nu ska äktenskapen räddas i säsong tre med hjälp av en sexolog.

– Det är viktigt för oss att deltagarna går igenom en spännande resa, säger Siri Bergerud, projektledare för programmet.

Matchningarna som sett bra ut på papper har visat sig fungera sämre i verkligheten i ”Gift vid första ögonkastet”. Alla äkta makar som hittills medverkat har velat skilja sig efter sin månad som gifta. Nu återstår det att se om en sexolog i expertteamet kan få paren att hålla ihop efter tredje säsongens slut.

– Vi hoppas ju det, det är därför vi har valt att lägga mer fokus på attraktion i matchningsprocessen, säger Siri Bergerud, projektledare för ”Gift vid första ögonkastet”.

Mer fokus på sex - är det för att locka tittare?

– Nej gud, det är det faktiskt inte. Det är nog inte mer prat om sex. Det är mer prat om närhet, ömhet och hur man kommer nära varandra och respekterar känslor. Vi vill verkligen inte att alla ska ligga på en gång. Vi gör inte Paradise hotell, säger Siri Bergerud.

Eftersom inspelningen pågår under kort tid är det svårt att fokusera på djupet, menar hon. Därav den nya inriktningen.

”Kritiken från deltagarna”

Programmet har fått mycket kritik från tidigare deltagare. Senast i går publicerade Ellen Telje en bild på Instagram där hon skrev att det var något av det värsta hon genomgått i hela sitt liv.

Vad tänker du om kritiken?

– Jag kan ju säga att för oss i produktionen så har det varit extremt viktigt att lyssna på tidigare deltagare och lära oss. Det är viktigt för oss att deltagarna går igenom en spännande resa. Jag vill berömma alla tidigare deltagare för att de vågade vara med, säger hon.

Helena Cewers är programmets nya sexolog. Hon tror inte att just hennes roll som utbildad sexolog är det viktiga i programmet, utan att det överhuvudtaget pratas om sexuella frågeställningar.

– Människors sexualitet i en kärleksrelation är viktigt, det är kittet som håller samman en relation. Något som är spännande i det här är att man bygger en relation där det aldrig har funnits någon attraktion alls. Det är lite experimentet, säger hon till Nöjesbladet.

”Kritiken mot sexologen”

Programmets nya sexolog har tidigare fått kritik efter en föreläsningen hon höll inför läkare. En person i publiken tolkade det som om hon sagt att kvinnor ibland måste ställa upp på sex, och skrev en debattartikel i Arbetaren. Cewers svarade på kritiken i Opinion Live. För Nöjesbladet berättar hon att hon känner sig missförstådd.

– Vill man misstolka utlåtanden så kan man. Det var fruktansvärd kritik mot mig. Det handlar verkligen inte om att ställa upp på sex om man inte vill ha det, säger Helena Cewers till Nöjesbladet.

Hon poängterar också att det inte har något att göra med sin roll i programmet. Projektledaren Siri Bergerud står bakom sexologen.

– Hon har fått kritik en gång, genom ett yrkesliv på 40 år. Vi hade redan spelat in säsongen då detta briserade, säger hon.

Diskuterade ni detta efter kritiken?

– Ja, det diskuterade vi. Vi har diskuterat med Helena och jag har pratat med min chef. Vi kan inte ha med en sexolog som säger ”man får bita ihop tänderna och ligga”, det funkar inte. Men det är inte det hon säger och inte det hon menar. Vi valde att se till helheten med Helenas yrkesliv. Och det stämmer inte, hon har aldrig menat så, säger Siri Bergerud.

ARTIKELN HANDLAR OM