”Beforeigners” rör till det – men tråkigt har man inte

Krista Kosonen i ”Beforeigners”
Krista Kosonen i ”Beforeigners”

TV-RECENSION HBO:s norska hybrid av tidsresemysterium, humor och kriminalare är tillbaka. Lite rörigare men lika rolig som sist.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Beforeigners 

HBO Max

Säsong 2, del 1-5

Av Eilif Skodvin och Anne Bjørnstad, med bl a Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Tobias Santelmann, Agnes Kittelsen, Hedda Stiernstedt, Paul Keye, Billy Postlethwaite, Stig R Amdan.


SCI-FI-KRIMINALARE 2019 dök HBO:s första norska serie upp som en frisk fläkt i streamingdjungeln, med en tillbakalutad och udda blandning av tidsresemysterium, kriminaldrama, buddy cop-humor och satiriska kommentarer kring vår lika ängsliga som polariserade samtid.

Och nu är ”Beforeigners” – som alltså utspelar sig i en värld där människor från gångna epoker har ”tidsmigrerat” till nutiden, och i och med det orsakat diverse integrationsproblem – tillbaka med en andra säsong.

Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen går återigen i täten för både kulturkrockshumorn och kriminalgåtan som Oslos första ”multi-temporala” polisteam Lars Haaland och Alfhildr Enginsdottir. Som den här gången utreder ett antal makabra kvinnomord som kanske, eller kanske inte, kan förklaras med att Jack the Ripper har tagit sig från 1888 års Whitechapel, London, till dagens Norge.

Lars, nutidsmannen, kämpar även med familje- och missbruksproblem. Och Alfhildr – sköldmön som verkar ha rest både bakåt och framåt i tiden – beter sig alltmer underligt i sömnen, samtidigt som hon håller på att utveckla någon sorts superhjärna.

Frågorna kring hennes ursprung blir fler och större. 

Dessutom verkar någon sorts ond konspiration ligga och gro bland de teknikfientliga neo-ludditerna. Och Olav Haraldsson (Tobias Santelmann) tar till allt mer drastiska metoder för att bevisa att han faktiskt är Norges gamle kung och nationalhelgon Olof den helige

Till hjälp har han, bland andra, en völva (Hedda Stiernstedt) som verkar vara honom lojal in i döden.

Det pågår med andra ord mycket, väldigt mycket, och den här säsongen lider av en viss narrativ fetma som gör det hela lite rörigt. Idéerna är många, och bra, men bitvis blir det ett kreativt svulleri där ett lite mer behärskat tallriksmodell-tänk nog hade varit att föredra.

Samtidigt: Kosonens smarta men oborstade vikingapolis är en fest i nästan varje scen, den torra humorn trampar sällan snett, och man har i alla fall aldrig tråkigt i ”Beforeigners” opretentiöst snurriga sällskap.


”Beforeigners” har säsongspremiär på HBO Max den 5 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE