Doldisarna som når miljontals tv-tittare

Du ser dem i ”På spåret” varje fredag – det här är Augustifamiljen

Som Håkan Hellströms komp­band var vartannat år ganska ledigt. När Håkan skrev eller var i studion hade bandet ingen naturlig plattform.

De bildade ett eget band, som en hobby. De spelade låtar de själva gillade i turnébussen, där de umgicks väldigt nära, som en familj.

De spelade fyra augustionsdagar i rad på Henriksberg i Göteborg och bjöd in sångare de kände, bland andra Ebbot Lundberg.

Därav namnet. En familj. Fyra augustionsdagar i rad.

– Vi hade inte särskilt stora ambitioner, berättar Stefan Sporsén i Augustifamiljen.

”Jag säger nej till en del artister”

Daniel ”Hurricane”­ Gilbert

Ålder: 39. Bor: Stockholm. Familj: Fästmö, två barn. Spelar: Gitarr. Inledde sin musikkarriär med bandet Broder Daniel, som han bildade tillsammans med sångaren Henrik Berggren. Även Håkan Hellström har synts i bandet, både som basist och trummis. Har spelat med Brudjävlar och Fiesta. Spelade gitarr med Håkan Hellström från debuten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Hellström-låten ”Hurricane Gilbert” handlar om honom. Slutade spela med Hellström 2012. ”Vi har spelat så länge ihop. Vi behövde en paus från varandra. Man måste byta form ibland”, säger han till Nöjes­bladet. Han rattar dessutom en, som han kallar den, halvdan egen karriär.

Hur fungerar jobbet i Augustifamiljen, när ni är så många?

” Vi har lika mycket att säga till om. Vi är en bättre fungerande demokrati än Sverige. När det gäller ”På spåret” är jag den som säger nej till olika gästartister. Jag försöker få bort det från konventionell kvällsunderhållning. Skräpar ner lite i ljudbilden.”

”Det fina är att musiken finns kvar”

Björn Almgren

Ålder: 45. Bor: Göteborg. Flyttar till Skåne om en månad. Familj: Trolovad, en dotter. Spelar: Saxofon. Började spela saxofon som 10-åring. Har främst spelat jazz i olika Göteborgsbaserade konstellationer. En del av souljazzprojektet Black Moses, senare Moses, tillsammans med rapparen Infinity Sparks. Med i Augustifamiljen sedan 2006–2007. Är dessutom musiklärare. Var­ifrån folk känner igen honom varierar. ”De äldre känner igen mig från ’På spåret’. De yngre från Håkan Hellström”, säger han. ”Vad det är som är så kul med musiken är nästan en filosofisk och religiös fråga. Det bästa är när det känns tidlöst. När man tittar på klockan, spelar, tittar igen och tänker ’gick det så lång tid?’” I maj 2013 fick Infinity Sparks, som han dessutom hade projektet Livemusiq med, en lungpropp. ”Han tvärdog. Men jag sprider gärna musiken ändå. Det är det fina, att trots att det händer saker finns musiken kvar.”

”Jag halkade in på ett bananskal”

Lars-Erik ”Labbe” Grimelund

Ålder: 45. Bor: Göteborg. Familj: Singel, en dotter. Spelar: Trummor. Var med i en del alternativa band på 1990-talet, bland andra Whipped Cream och Soul. Har spelat med Håkan Hellström sedan 2001.”Jag halkade in på Håkangrejen på ett bananskal”. Sedan dess har han slagit på Hellströms trummor. Håller inte på med musik på heltid, utan it-konsult också. Han minns en spelning med Hellström i början av 00-talet. ”En gång i Gävle spelade vi på en klubb som inte hade någon scen. Vi fick be en snickare att bygga en. Sen var logen på andra sidan, så efter spelningen kom vi inte fram. Vi lade oss på publiken, crowdsurfade, guppade fram.”

”Jag kör över de andra ibland”

Stefan Sporsén

Ålder: 48. Bor: Göteborg. Familj: Sambo, två barn. Spelar: Keyboard, trumpet. Växte upp i en musikalisk familj med en organistmorfar. ”Jag brukade sitta under hans flygel när han spelade”. Studerade vid musikhögskolan. Har spelat med flera band, bland andra drum’n’bass-bandet Elephant, och kultbandet Organic Revolution Orchestra. Har varit kapellmästare för ”På spåret” två omgångar – dels den som fortfarande är i gång, men också 2001. Har spelat med Håkan Hellström sedan 2000. Bildade, tillsammans med Daniel Gilbert, Oscar Wallblom och Lars-Erik Grimelund, Augustifamiljen 2006. Har skrivit musik till dramaserier i SVT och komponerat till operor och teatrar. Som kapellmästare är det Stefan Sporsén som bestämmer. ”Jag kör över de andra ibland. Men bara när det verkligen behöver fattas ett beslut. Annars är det väldigt demokratiskt”, säger han.

”Daniel trillade av scenen en gång”

Oscar Wallblom

Ålder: 34. Bor: Göteborg. Familj: Sambo. Spelar: Bas. Musikkarriären började efter lumpen då hans bäste vän, Timo Räisänen, ringde och frågade om han ville spela med honom och Håkan Hellström. Spelade gitarr från början men gick senare över till bas. Var med och bildade Augustifamiljen 2006. Har spelat i lite olika band under tiden sedan dess. Jobbar med musik på heltid. Han kan inte riktigt plocka ur något speciellt minne från sina år på scen de är ju så många. ”Det är svårt att ta fram ett minne efter 14 år. Men jag minns en gång, när Daniel trillade baklänges av scenen när vi spelade in ett avsnitt av ’På spåret’”.

”Skriver sångarrangemang”

Simon Ljungman

Ålder: 34. Bor: Göteborg. Familj: Gift. Spelar: Gitarr. Inledde karriären i Alingsås på 1990-talet. Startade bandet Diggers med kompisar och Sandhulebackeband med syskon. Tog fart efter gymnasiet med bandet Dr Andersson. Gjorde 200 spelningar på ett år. ”Hur vi över huvudtaget lyckades få våra slutbetyg får vi nog tacka våra uppskattande lärare för”, säger han. Sångare och låtskrivare i SeLest, som gett ut tre album. Arbetar som husartist på Vara konserthus. Leder 600-personers­kören ”Alla kan sjunga” och undervisar i körsång på Göteborgs Universitet. Simon Ljungman berättar hur rollerna i Augustifamiljen ser ut: ” Ibland skriver jag ett sångarrangemang, Gilbert kommer med en gitarrslinga, Oscar med en svängig bas, Labbe är tryggheten och Björn ett galet spräck.”

Publisert: